Erasmus test cannabis op celkweken

Erasmus Medisch Centrum is begonnen met onderzoek naar het effect van cannabisolie bij hersentumoren. In eerste instantie op celkweken. Als de resultaten daar aanleiding toe geven, komt onderzoek in patiënten op de agenda.

Onderzoek met cannabinoïden op cellen van hersentumoren is eerder al gedaan, zegt neuro-oncoloog en onderzoeksleider Martin van den Bent op de website van Erasmus MC. Maar ‘daar werden cellen gebruikt die zo vaak zijn doorgekweekt, dat ze eigenlijk niet meer representatief zijn voor patiënten met hersentumoren.’ Nieuw aan deze studie is het gebruik van tumorcellen uit de eigen databank van patiënten die in Rotterdam geopereerd zijn.

Het type hersentumor dat onderwerp van onderzoek is, glioblastoom, behoort tot de meest voorkomende en tegelijk meest agressieve. Het Hersentumor Centrum van Erasmus gebruikt een eigen modelsysteem van glioblastoomcellen om werkzame componenten uit de cannabisplant te selecteren. De resultaten van dit onderzoek bepalen of er in een later stadium een klinische studie met patiënten komt en hoe deze er uit gaat zien.

Embrace Life

De huidige studie is mogelijk door een financiële bijdrage van 124duizend euro van stichting Embrace Life, opgericht door Olga van Harmelen die met cannabisolie van hersenkanker genezen is.  Naast het laboratoriumwerk, dat door neurochirurg Sieger Leenstra gedaan wordt, gaat Van der Bent in patiënten onderzoeken wat het effect is van de ‘psychotrope stoffen’ op de gemoedstoestand van patiënten. Voor dat deel zijn de kosten op 265duizend euro begroot.

Voor een eventuele klinische studie naar het medicinale effect is naar verwachting twee miljoen euro nodig. Het ontwerp zal dan gerandomiseerd dubbel blind van opzet zijn. Dit houdt in dat de deelnemers akkoord moeten zijn met het feit dat zij bij de placebogroep worden ingedeeld. Van der Bent: ‘Dat is wetenschappelijk gezien de enige manier waarop we echt duidelijkheid kunnen krijgen.’

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug