Blogs

Dit is de tekst van deze pagina

  • Ik ga op reis en ik neem mee… - Ik ga op vakantie en ik neem mee….Kent u dat spelletje? Dan moet je om de beurt zeggen wat voor item je meeneemt en er vervolgens iets aan toevoegen. Als je een item uit het rijtje vergeet ben je af. Tijdens het pakken van mijn koffer realiseer ik me welke impact kanker heeft – zes […]
  • Waterstofgaswater: revolutionaire antioxidantentherapie - Los een beetje waterstofgas (H2) op in je drinkwater, neem daarvan zo’n 1,5 liter per dag en consumeer daarmee een hoeveelheid antioxidanten die gelijk staat aan 38 worteltjes, 516 appels of 756 bananen (1). Hebben de antioxidant onderzoekers (2) zich decennia voor niets in het zweet gewerkt? Of is dit te mooi om waar te […]
  • De hobbelige weg van ziekte naar werk - Na de laatste chemobehandeling duurde het anderhalf jaar voordat ik voorzichtig weer aan werk durfde te denken. Mijn hoofd draaide overuren. ‘Zou ik nog wel voldoende energie hebben om te werken? Wat voor werk zou het meest passend zijn  in de post-borstkankerperiode? Zou een eigen voedingspraktijk nog haalbaar zijn?’ Wat me in die tijd intens […]
  • Wanneer is het voorbij? - De zon schijnt, coronabesmettingen dalen en iedereen kruipt tevoorschijn uit zijn bubbel. We gaan weer naar het park, restaurant en museum, en de eerste voorzichtige knuffels worden genoten. We gaan open, letterlijk en figuurlijk. Wat heerlijk, terug naar normaal, er komt een einde aan een lange periode van afzondering en relatief isolement.  Zou het echt […]
  • Alzheimer als diabetes type 3 - Alzheimer ontstaat door zich ophopende eiwitten die de communicatie tussen hersencellen bemoeilijken. Aldus de heersende opvatting. Inmiddels lijkt deze theorie overtuigend achterhaald. Alzheimer wordt veroorzaakt door insulineresistentie. Maak kennis met diabetes mellitus type 3. In Nederland krijgen vijf mensen per uur de diagnose dementie. Bij 70 procent gaat het om Alzheimer, een ziekte die zich […]
  • Nieuwe DASH-bevindingen over natrium schreeuwen om korrel zout - De legendarische DASH-zout studie uit 2001 geldt binnen de wetenschap als ‘sterk bewijs’ dat de bloeddruk het meest gebaat is bij een voeding met veel groente en fruit én weinig zout. Onlangs presenteerden DASH-onderzoekers nieuwe bevindingen die in hun ogen aantonen dat een zoutarm dieet gunstig is voor de gezondheid van ieders hart. Wie de […]
  • Staaroperatie: wat een luxe - Al een paar jaar geleden vertelde de oogarts van de oogkliniek mij dat ik beginnende staar had. Mijn wereld zou steeds waziger worden, waardoor genieten van de natuur, en mijn passies – kunstenaren, tuinieren, bakken, koken en recepten maken – niet meer mogelijk zouden zijn. De mededeling legde ik op dat moment naast me neer. […]
  • Een geluk bij een ongeluk - Halverwege mijn werkzame leven, op 46-jarige leeftijd, maakte ik de switch naar voeding. Daarvoor hield ik me als ambtenaar bezig met bijvoorbeeld plattelandsontwikkeling in Twente en de Vinkeveense Plassen. Of ik blij ben met de switch naar voeding? Het werd mijn passie! Als kind kon ik gefascineerd zijn door bloemen, de bergen, het bos, de […]
  • Incasseringsvermogen - Hoeveel kan een mens incasseren?  Elk leven kent tegenslagen die verwerkt moeten worden. Als je daar de tijd voor krijgt, vangt onze geest dat meestal flexibel op. Maar als nare zaken zich in een snel tempo opvolgen, raakt de rek uit onze veerkracht en is het aanpoten om het hoofd boven water te houden. Na […]
  • In een cirkel ronddraaien - Gisteren sprak ik met een vriendin over het wonderlijke fenomeen dat je tijdsbeleving anders wordt, in deze coronatijd. Het leven heeft een soort monotone tred gekregen, met minder afwisseling, en weinig markeerpunten. Daardoor verdwijnt je gevoel van ‘wanneer’.  Misschien verdwijnt het niet zozeer, maar moet je leren om dat aan andere markeerpunten op te hangen. […]