Extra nieuwsbrief: Marry's lessen

                                                                                                 
            

 

            
            

klik hier voor de webversie

            

I           

 

Velen die kruidenexpert Marry Foelkel hebben leren kennen, zullen ongetwijfeld hun winst hebben gedaan met haar adviezen. Als ik het even tot mijn vrouw mag beperken, is zij een schoolvoorbeeld.

 

Blaasontsteking? Berendruif!

Ze had voor de derde keer in twee jaar tijd blaasontsteking. Het recept van de huisarts laat zich raden: antibiotica. Maar wat jammer, dit keer hielp het niet. Toen schoot de naam van Marry mij te binnen. Wat dom, waarom nu pas aan haar gedacht? Haar reactie was zeer beslist: berendruif. Nooit van gehoord maar dat hinderde niet. Wij berendruif besteld en wat denkt u? De blaasontsteking moest snel de aftocht blazen. Wat antibiotica niet lukte, lukte dit kruidenmiddel wel.

 

Bij een depressie kiezen 99 van de 100 artsen voor een synthetisch middel

Ik ben ervan overtuigd dat de aandelen van de farmaceutische industrie zouden kelderen als huisartsen vaker de fytotherapie of kruidengeneeskunde zouden toepassen. Maar o, wat zijn ze er huiverig voor. Een voorbeeld. Wie de huisarts consulteert vanwege zijn of haar depressie, krijgt bij 99 van de 100 een synthetisch middel aangesmeerd. En dat terwijl dé expert op dit gebied,  prof.dr. Brenda Penninx, adviseert om bij een gemiddelde depressie sint-janskruid te verkiezen boven de gangbare antidepressiva. 

 

Bij kruiden denkt menigeen nog steeds aan schimmige dorpsvrouwtjes

Jammer genoeg denkt menigeen bij kruiden nog steeds aan schimmige dorpsvrouwtjes die in halfdonkere achterkamertjes maar wat aanknoeien. In werkelijkheid is een keur aan deskundigen op wetenschappelijk niveau met kruiden bezig. Hier in ons land gebeurt dat door de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie. 

De betekenis van kruiden voor ons aller welbevinden verdient het om kamerbreed de samenleving te worden ingedragen. Gezien de huidige weerstand zal dat slechts stapje voor stapje lukken. Een zo’n stapje is de bundel van Marry Foelkel en Petra Pronk die binnenkort officieel wordt gepresenteerd. U vindt het boek in de MMV-webwinkel en van uw aankoop zult u beslist geen spijt krijgen!

Jan van Klinken