'Gootsteenontstopper' als medicijn

Malafide natuurgenezers smeren patiënten een ‘wondermiddel’ aan dat in werkelijkheid een dubieus chloormiddel is. Het is te vergelijken met gootsteenonstopper.

De gevaarlijke stof wordt als medicijn aangeboden. Het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde al in 2017 voor “acute” en “ernstige” gezondheidsrisico’s. Kwetsbare patiënten en baby’s lopen gevaar.

Intussen zijn de omstreden middelen nog steeds verkrijgbaar, blijkt als RTL Nieuws MMS (Miracle Mineral Solution) zelf wil bestellen. MMS is een waterzuiveringsproduct, bedoeld om vervuild water te reinigen op plekken waar geen schoon drinkwater voorhanden is. Maar natuurgenezers menen dat het middel werkt als medicijn tegen onder andere kanker, lyme, autisme en aids. 

Op IC met leverfalen en bloedverzuring

In 2013 belandde een volwassen vrouw op de intensive care van een Nederlands ziekenhuis met acuut leverfalen en bloedverzuring. Ze had in de drie weken daarvoor MMS gebruikt.

MMS wordt ook aan kinderen gegeven, omdat natuurgenezers denken dat het autisme geneest. In Nederland hebben een vader en moeder hun kind het middel langdurig laten drinken. Overdag moesten ieder uur druppels van het middel worden toegediend. De ouders vroegen de kinderdagopvang om daar hetzelfde te doen. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn geweest.

MMS bestaat uit twee vloeibare middelen die door de gebruiker moeten worden gemengd. Dan ontstaat het zeer giftige chloordioxide. Dat kan bij contact met de huid al schadelijk zijn. “Wie dit drinkt, kan brandwonden krijgen in de maag, nierfalen, leverfalen en een lage bloeddruk. Het kan ook dodelijk zijn”, weet toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht.

Bestellen is kinderlijk eenvoudig

Het blijkt kinderlijk eenvoudig het gevaarlijke chloormiddel MMS te kopen. Dat kan nota bene in een webwinkel waarvan de Warenautoriteit (NVWA) al een jaar weet dat die het middel verkoopt. Een journalist van RTL belt de handelaar op en zegt last te hebben van maag- en darmklachten. De handelaar verzekert dat MMS gebruikt kan worden tegen deze kwaal.

Per e-mail volgen instructies over hoe het moet worden gebruikt. Telefonisch vertelt de verkoper: “Je ontgift jezelf van virussen en parasieten. Vervolgens help je het lichaam zichzelf genezen.” Het is verboden om als verkoper te zeggen dat een middel een medische werking heeft als dat product niet geregistreerd staat als geneesmiddel.  

Ook een biologische geneeskundige praktijk in Limburg levert het MMS-middel vlot. Telefonisch wordt het als geneesmiddel verkocht. Wanneer het middel wordt opgehaald, bevestigt de verkoopster de geneeskrachtige werking van het middel: “Bij Lyme kun je het ook gebruiken, maar dat is dan niet maar één pakje.”

Op internet wemelt het van de MMS-gebruikers die beweren dat MMS wel degelijk effectief is tegen ziektes. “Maar daar is geen enkel bewijs voor. Het is een soort religie, zou ik zeggen. Er is altijd wel een markt voor dit soort middelen”, zegt Antoinette van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug