'Hartgigant' doet kokosolie in de ban

 

De verzadigde vetten in kokosolie hebben een ongunstige uitwerking op de ‘slechte’ cholesterol in ons bloed. Dat zegt de American Heart Association, ‘s werelds grootste hartgezondheidsorganisatie.

De American Heart Association (AHA) vindt dat er niet genoeg goede studies zijn die de gezondheidsvoordelen van kokosolie kunnen bevestigen. Het vernieuwde advies om kokosolie in de ban te doen, is gepubliceerd in het blad Circulation.

‘Goede’ cholesterol

Volgens de AHA is zo’n 82 procent van het vet in kokosolie verzadigd. Dat is meer dan bij boter (63 procent) en braadvet (50 procent). Maar, zullen fans van kokosolie tegenwerpen, dankzij het aanwezige laurinezuur neemt de ‘goede’ cholesterol toe.

Een ander argument zou zijn dat bij bevolkingen zoals in Sri Lanka en Polynesië, waar kokosolie in het traditionele dieet zit, cardiovasculaire ziektes voorkomen. Dat gaat eveneens niet op omdat die volkeren daarnaast ook veel groenten en vis eten, meer bewegen en minder bewerkte voeding en frisdranken nuttigen.

Plantaardige oliën

Voor alle duidelijkheid: vet is niet des duivels, zo benadrukt de AHA. Ons lichaam heeft vet nodig. Het is een bron van essentiële vetzuren en helpt het lichaam om vitaminen, zoals A, D en E, op te nemen.

Maar de AHA raadt aan om je inname van verzadigd vet te beperken, ook van tropische oliën als kokosolie en palmolie. De AHA vindt dat je beter kunt kiezen voor onverzadigde plantaardige oliën zoals olijfolie, koolzaadolie, notenolie, hazelnotenolie en sojaolie, en eet avocado, vette vis, noten en zaden in plaats van cakes, koekjes, chocolade en kant-en-klare maaltijden. Studies tonen zelfs aan dat dergelijke veranderingen in je levensstijl de cholesterol zelfs evenveel kunnen verlagen als cholesterolverlagers.

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug