Het wonder van voeding

Nadat ik elf jaar afhankelijk was van rolstoel en scootmobiel bereikte ik in 2009 mijn toenmalige doel: beide voertuigen inleveren en ‘ruilen’ voor een elektrische tandem, die Bas en mij veel levensgeluk oplevert. Dat wonder dank ik voor een groot deel aan voeding.

Wat was ik blij dat ik die episode achter mij kon laten! Ik was echter niet klachtenvrij. Ik had nog veel last van concentratieproblemen, vermoeidheid, slapeloosheid, sombere buien, buikpijn, duizeligheid, hoofdpijnen, hartritmestoornissen, nachtelijke zweetaanvallen, en ernstige vermoeidheidsaanvallen, waardoor ik geen stap meer kon zetten en alleen maar kon wachten tot het weer weg zou trekken.

Een voedselallergietest bij mijn orthomoleculair arts leidde tot opluchting, maar ook tot verslagenheid. Wat kon ik veel niet meer eten! Gluten, ei, suiker, e-nummers, caseïne (in kaas), een aantal noten, allerlei soorten vetten en nog veel meer. De uitslag van de histaminetest was ook te hoog. Hoe moest ik in deze chaos een weg vinden? Samen met een natuurdiëtiste ben ik gaan puzzelen om erachter te komen wat voeding in mijn lichaam doet. Ik besloot een lijst te maken van wat ik nog wel kon eten. Dat was ook nog best veel!

Voor mijn darmen hield ik al dieet,  de vele colonoscopiën hadden ontstekingen en een prikkelbare darm aan het licht gebracht en ik wist wat er nu zou komen:  nog meer beperkingen in de keuken! Het is een uitdagende dagtaak om verantwoord en ook nog smakelijk eten te maken. Maar… het lukt mij iedere dag om lekker en gezond samen te laten gaan. Met dank aan de kennis van Rineke Dijkinga en Marry Foelkel, de voedingsmiddelenlijst van de MMV en mijn eigen creatieve geest!

‘Langzaam maar zeker verdwenen of verminderden klachten’

Langzaam maar zeker, verdwenen of verminderden een paar klachten. Opvallend was de vermindering van de buikklachten door het weglaten van gluten. Door het weglaten van ei verdwenen de vermoeidheidsaanvallen, evenals de hypoglykemie-aanvallen en de hoofdpijn na het gebruik van suiker en koolhydraatrijke producten. De rest van de klachten bleef helaas in meer of mindere mate. Maar alles bij elkaar resulteerde het in een wat rustiger lichaam, een enorme berg kennis en een nog steeds groeiende stapel recepten, waar wij dagelijks van smullen.

Ook voor Bas ging ik puzzelen. Het is nog maar een paar weken geleden dat wij aan den lijve ondervonden hoe Bas dankzij een uitgekiend dieet opknapte na een ernstige infectie in zijn bloedbaan. Ook ontsnapte hij dankzij leefstijl – vooral door het maken van een dagelijkse wandeling – aan de amputatie van zijn onderbeen.

Het kopen van de allerbeste,  puur biologische voeding kost ons veel moeite;  we leggen er vele kilometers voor af.  Ook de bereiding ervan kost veel tijd en vooral energie. Daarnaast lopen wij elke dag ten minste een uur, al vóór het ontbijt. Het is een wonder dat een aantal klachten door voeding verdween. Om die reden kan ik iedereen aanraden zich in voeding te verdiepen. Rekening houden met wat je eet en wat je doet kan een ziek mensenleven rijker maken. En: de smaak van eerlijke voeding is ook veel rijker!

Proef zelf maar….

Nelly’s Kidneybonen met witlof en rucola

Ingrediënten (voor 2 personen):

1 struikje witlof

200 gram kidneybonen

1 avocado

paar blaadjes rucola

1 rood uitje

Dressing:

1,5 cm gember (geraspt)

citroensap en een beetje van de schil

mespuntje chilipoeder

3 el olijfolie

2 el appelazijn

1 tl koudgeslingerde honing

1 teentje knoflook

zout en peper

Bereiding:

  1. Maak de dressing
  2. Kook de kidneybonen gaar en spoel ze af.
  3. Snipper ui, knoflook en witlof.
  4. Snijd de avocado in kwarten.
  5. Leg de rucola op de borden en verdeel de rest van de ingrediënten er mooi overheen. Voeg eventueel nog een stukje appel of peer toe en/of wat pompoenpitjes en… eet smakelijk!
Samen op de fiets in Wijk bij Duurstede.

Beeld: Mariet Mostert en privé

<< Terug