Huizen vlakbij boeren stofnesten vol pesticiden

Huizen vlakbij boeren stofnesten vol pesticiden
vr, 04/03/2016 - 10:32
Door: jvklinken
0 reacties

Mensen die werken en wonen in bepaalde agrarische gebieden, hebben volgens Wikipedia een sterk verhoogd risico om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. Het is een spijkerharde aanwijzing dat pesticiden en insecticiden schadelijk zijn voor onze gezondheid. Nog zo’n aanwijzing: Afgelopen dinsdag publiceerde een Franse milieu-organisatie een onderzoek waaruit blijkt dat woningen in de buurt van een wijngaard, graanveld of boomgaard “verontrustende stofnesten vol pesticiden” zijn. Desondanks mogen de verantwoordelijke middelen gewoon op de gewassen worden gespoten. Eet smakelijk!

'Stofzuiger'

De deelnemers aan het onderzoek gingen met een speciaal geprepareerde 'stofzuiger' door hun huizen. Ze zogen 20 verschillende gewasbeschermingsmiddelen op. In de buurt van boomgaarden 23, bij wijngaarden 26 en bij graanvelden 14. Bij de aangetroffen middelen werden stoffen gevonden die al jaren verboden zijn.

Biologisch

De afgelopen jaren zijn de eerste rechtszaken gevoerd waarbij ziektegevallen gerelateerd zijn aan bestrijdingsmiddelen. Verontruste ouders eisen dat alle landbouwzones dicht in de buurt van scholen, sport- en activiteitencentra waar kinderen komen, biologisch worden. 

Glyfosaat

Ondanks het dinsdag gepubliceerde onderzoek wordt de gebruikers van omstreden middelen voorlopig geen strobreed in de weg gelegd. Zo verklaarde staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken afgelopen woensdag in de Tweede Kamer dat hij een hernieuwde Europese toelating van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat blijft steunen.

Kankerverwekkend?

Alleen al de ’voedselwaakhond’ Foodwatch haalde recent 80.000 handtekeningen binnen tegen de toelating van glysofaat, De Europese Commissie heeft plannen om het middel weer voor 15 jaar toe te laten ondanks dat het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)  dit middel als “waarschijnlijk kankerverwekkend” heeft bestempeld.

Hoeveel onderzoeksrapporten moeten er eigenlijk nog verschijnen en hoeveel handtekeningen dienen te worden ingezameld voordat verdachte middelen dan toch in de ban dan worden geslingerd?

Tekst: Jan van Klinken

Beeld: huffingtonpost.com