Irene Boeijinga won het boek Bloemkoolboost: ‘Enig!’

Irene Boeijinga (63) uit Krimpen aan de Lek won het kookboek Bloemkoolboost uit de verloting van Uitzicht nummer 3. Een mooie aanwinst voor haar – reeds goed gevulde – kookboekenvoorraad. ‘Er is nog steeds zóveel te leren.’

In de oneven nummers van Uitzicht recenseert MMV-voorzitter Marlie Hillekens kookboeken die de moeite waard zijn voor mensen die een antikanker dieet volgen, volgens de richtlijnen van Moerman of de Niet-Toxische Tumor Therapie.

Veel van deze boeken worden verloot. ‘Ontdek de veelzijdigheid van deze ooit zo alledaagse kool met bloemkoolhumus of – carpaccio, citrus-bloemkoolpuddinkjes of bloemkoolbiefstuk’, enthousiasmeerde Marlie in de recensie en dat leidde ertoe dat Irene spontaan een mail stuurde, waardoor ze meedeed aan de verloting. Tot haar verbazing won ze. ‘Ik win anders nooit iets. Ik vind het énig! Het is een mooi boek met prachtige foto’s van een Engelse fotograaf.’

Kookt u graag uit kookboeken?

‘Absoluut, ik heb een hele kast vol. Ik noem even wat titels: Eten tegen kanker, Groentespaghetti en rauwkost, Oerdis, Ons Menu was vroeger zo gek nog niet. Dat is een boek uit mijn man’s drukkerij. Ook heb ik veel van Jamie Oliver en onlangs nog Tsukémono gekocht over groentefermentatie. Dat is aardig technisch; daar moet ik nog induiken. Ik houd enorm van koken. Er is nog zóveel te leren. Sinds kort bereid ik vaak eten in de stoomoven, zodat de voedingswaarde optimaal behouden blijft. Met bloemkool kan je alle kanten op. Je kunt er een pizzabodem van maken, maar ik vind bloemkoolsoep ook heerlijk. Ik ben altijd graag bezig met eten. Hoe zorg je dat het lekker is, en gezond, maar ook dat het er mooi uitziet.’

Van wie heeft u gezond leren eten?

‘Gezond eten is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader en moeder aten mee met de seizoenen. Wat van de grond kwam, at je op. Heel basic, maar wel puur. Boerenkool waar de vorst over was gegaan, rode bessen uit de tuin. Havermoutpap als ontbijt. Mijn ouders bakten hun eigen volkorenbrood van meel dat ze kochten bij de molen in Delfshaven. Bij de bakker kon je toen nog verse gist kopen. Het deeg kneedde mijn moeder met de hand. Met feestdagen bakten ze speciale spijsbroden met sucade. Als kind hielp ik mee door de schilletjes van de amandelen te halen voor het spijs.’

Hoe kwam u MMV (voorheen, de Moermanvereniging) op het spoor?

‘Mijn man heeft familiaire hypercholesteromie. Het cholesterol is bij hem al vanaf de geboorte verhoogd, waardoor het risico van hart- en vaatziekten groter is. Voor gezondheidsadvies consulteerden we dokter Rick van Prooijen, een regulier opgeleid internist met een praktijk als natuurarts. Hij gaf veel informatie over de relatie tussen voeding en gezondheid. Dit was nogal veel om te behappen, daarom maakte hij ons attent op het blad Uitzicht voor informatie, inspiratie en praktische hulp in de vorm van recepten. Het cholesterolgehalte van mijn man is nu op een gezond niveau. Hij gebruikt nog wel twee medicijnen, maar lang niet meer zoveel als daarvoor. In plaats daarvan eet hij gezond – veel groente, geen vlees en weinig dierlijke producten – en vult hij aan met allerlei supplementen, zoals rode gistrijst, berberine en vitamine D.’

Wat zijn uw tips voor mensen die gezond willen koken?

‘Leg een goede voorraad aan van kruiden en specerijen die je graag gebruikt: kurkuma, gember, knoflook, kardemom. Laat je verrassen door producten die je nog niet kende: zoete aardappel vind ik echt een aanwinst. Een andere tip: doe niet altijd hetzelfde. Met biet kan je lekker variëren: in de salade, in een burger, in een groentesap. Een vriend van mij is daarin een enorme inspiratiebron voor mij: John van Leeuwen. Hij volgde een vierjarige studie tot natuurkok en heeft een huiskamerrestaurant in Crooswijk, Rotterdam. Daar kan je de meest fantastische dingen eten. Zullen we samen uit dit boek gaan koken?, stelde ik voor. Hij had het boek zelf ook, zei hij. Wij gingen dus meteen samen de keuken in!’

Bloemkool-dilleburgers met citroen-knoflookpuree.

Beeld: Irene Boeijinga

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug