Kanker als scheldwoord helemaal terug

Een jaar of tien geleden was kanker als scheldwoord enorm populair. Sommige jongeren konden geen zin uitkramen zonder deze ernstige ziekte te hulp te roepen. Daarna waren de geslachtsdelen, met name het vrouwelijke, aan de beurt. Maar nu is kanker als scheldwoord weer helemaal terug, vaak met allerlei vervoegingen. Tv-criticus Angela de Jong van het AD spuwt haar gal.

Angela: “Even een disclaimer vooraf: er gaan in dit stukje woorden vallen die ik nooit gebruik of die ik normaal zorgvuldig uit mijn columns filter. Vandaag ontkom ik er niet aan. Het gaat om schelden met het woord ‘kanker’, wat behalve op straat ook op tv steeds normaler wordt.”

Ze signaleerde afgelopen weekend een ‘kanker’ in het tv-programma Keizersvrouwen, turfde er een in Zondag met Lubacen pas ook al in Even tot Hier. “En dan laat ik de spreekkoren bij FC Den Bosch-Excelsior, waar schelden met de ziekte gezellig hand in hand ging met racisme, nog even buiten beschouwing. Daar zijn tv-makers immers niet verantwoordelijk voor.”

Je zou kunnen zeggen dat de toename logisch, ja zelfs onvermijdelijk is. Tv is een afspiegeling van de maatschappij. Iedereen met pubers weet – helaas – dat onder de jeugd het gebruik van de term ‘kanker’ toeneemt. Of als scheldwoord, of om de overtreffende trap van iets aan te geven. ,,Kanker is het nieuwe kut,’’ vatte een vriendinnetje van de kinderen van Angela het laatst bondig samen.

Dan kun je als scriptschrijver je criminele personages anno 2019 moeilijk‘ drommels’ laten roepen, zoals De Baron vroeger in Bassie & Adriaan, dat snap ik heus wel. Cabaretiers als Lubach en Woe & Van der Laan doen natuurlijk ook niets anders dan de tijdgeest vatten in hun satire. Dat is iets anders dan de Haagse luitjes van het programma Oh Oh Cherso die in 2010 nog voor nationale ophef zorgden omdat ze de ziekte zo ongeveer (aan) elk zelfstandig naamwoord plakten.”

Maar toch.

De columniste zegt geprobeerd te hebben om het positief te benaderen. “Als logische voortschrijding van de tijd die mensen van boven de 40, zoals ik, al snel lastig kunnen bijbenen. Zwarte Piet wordt roetveegpiet, schimmel Amerigo verandert in Ozosnel. Kanker genezen we steeds vaker, dus misschien is het wel een compliment dat het een plekje verovert in de vaderlandse scheldcanon, naast pest, tyfus en tering en het gebruik steeds gewoner wordt.

Alleen lukt het me in de praktijk maar niet om het als iets positiefs te zien.”

Beeld: mediacourant.nl


MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug