Kans op leverkanker de kop indrukken met broccoli

Broccoli heeft de eigenschappen om verbindingen tussen ontstekingsreacties, oxidatieve stress, ontgifting en kanker te veranderen en te verbreken. Dat zegt de MMV-Voedingsmiddelenlijst over broccoli. Te sterk uitgedrukt? Allerminst, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Dat stelt dat broccoli beschermt tegen verschillende kankersoorten, waaronder borst-, prostaat-, darm- en leverkanker.

Elizabeth Jeffery van de Universiteit van Illinois heeft nu voor het eerst de beschermende effecten van broccoli voor de lever onderzocht. Haar onderzoek is verschenen in het Journal of Nutrition. Broccoli zorgt ervoor dat er minder vet wordt opgenomen door de lever, zo ontdekte Jeffery.

Overgewicht verhoogt het risico op leverkanker

Het westerse eetpatroon wordt onder meer gelinkt aan niet-alcoholische leververvetting. Deze aandoening kan leiden tot leverkanker. “We vonden met het oog op de huidige obesitasepidemie in de Verenigde Staten dat leverkanker beter onderzocht moest worden,” aldus Jeffery.

“Overgewicht verhoogt het risico op leverkanker, in het bijzonder voor mannen. Als er bij hen sprake is van overgewicht lopen ze vijf keer meer kans om leverkanker te krijgen,” zei ze.

Meer kankercellen bij westers dieet

Tijdens het onderzoek kregen groepen muizen verschillende diëten, waaronder een typisch westers dieet. Bij de muizen die een westers dieet aten, zagen de wetenschappers een toename van het aantal en de grootte van de kankercellen in hun lever.

Als broccoli werd toegevoegd aan het dieet nam het aantal kankercellen weer af.

De dieren die broccoli aten waren gezonder en ook was hun lever beter in balans.

“Het is niet voor iedereen even makkelijk om minder vet te eten, zeker niet gezien het grote aanbod aan fastfoodrestaurants,” lichtte Jeffery toe.

“Het is een goed idee om deze groente veelvuldig aan je dieet toe te voegen,” besloot ze.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug