Koffie toch nog zo verkeerd niet

Koffie toch nog zo verkeerd niet
vr, 17/07/2015 - 09:11
Door: jvklinken
1 reacties

Weer is een studie verschenen waarin gunstige effecten van koffie op borstkanker  worden aangetoond. Ruim duizend vrouwen die minimaal twee koppen koffie per dag dronken, bleken bij borstkanker niet alleen kleinere maar ook minder hormoongevoelige tumoren te ontwikkelen. Waarom, zo vroegen enkele MMV-leden zich af, geldt voor koffie nog steeds dat het niet past in het Moermandieet?

Meer celdood

Diverse onderzoeken hebben al laten zien dat het drinken van koffie kan beschermen tegen borstkanker. Een Zweeds­-Britse studie onder 1.090 vrouwen deed het nog eens dunnetjes over maar dan gericht op vrouwen die borstkanker ontwikkelden. De uitkomst: minimaal twee koppen koffie, met cafeïne, zorgen niet allen voor kleinere maar ook voor minder hormoongevoelige tumoren.

Als verklaring zeggen de onderzoekers dat met name de cafeïne in de koffie zorgt voor minder celdelingen en meer celdood, in het bijzonder in combinatie met het bekende antikanker-medicijn tamoxifen.

Een andere uitkomst is minstens even opmerkelijk. Bij vrouwen die borstkanker hebben overleefd, is de kans op terugkeer van de ziekte bij minstens twee koppen koffie per dag eens zo klein als bij hen die minder dan twee koppen drinken.

Vals gevoel

Waarom, zo vroegen MMV-leden zich af, merkt de Voedingsmiddelenlijst (VML) op deze site koffie nog steeds aan als niet-Moermanproof? Dat lijkt inderdaad onlogisch maar wie de tekst goed leest, zal tot de slotsom komen dat de bezwaren tegen koffie lang niet zo groot zijn als bijvoorbeeld tegen suiker.  

Een nadeel van koffie is volgens de VML dat het een vals gevoel van energie geeft. Stel dat je  lichaam aangeeft dat je het rustig aan moet doen, dan verstoort koffie die signalen door de moeheid te laten verdwijnen. Onoverkomelijk is dat bezwaar niet. Wie zich ervan bewust is wat koffie met je doet, zal zich  niet zomaar op het verkeerde been laten zetten.

Bewerkt

Een ander bezwaar is dat koffie een bewerkt product is. Het wordt gebrand bij een zo hoge temperatuur dat zich acrylamide vormt. De hoeveelheid is echter beperkt en wordt door experts veilig verklaard.

Verder kent koffie stoffen die de maagwand kunnen irriteren. Die zijn vooral te vinden in de vliezen om de boon heen. Hoe meer vliezen verwijderd worden hoe gezonder, maar ook hoe duurder, de koffie wordt. Een bekend merk dat goed bekend staat, is IDEE-koffie.

Al met al ligt deze kwestie vrij genuanceerd en lijkt de balans steeds meer ten gunste van koffie door te slaan, al kan het uiteraard niet op tegen een groentesmoothie.... 

 

Reacties (1)

hansstoop's picture

hansstoop
18 July 2015

Volgens Moerman kan kanker ontstaan door een tekort aan vitaminen, mineralen, spoorelementen, enzymen enz.. Dit tekort moet dus aangevuld worden en dat gebeurt met de verse sappen die vers gedronken dienen te worden, en het Moermandieet. Alle drank en voedingsproducten waar geen vitaminen, mineralen, spoorelementen, enzymen enz. in zitten dragen dus niet bij tot een genezing/verbetering van afweer- en en herstel mechanisme. We hebben het hier dus over patiënten met kanker. Alleen het beste is goed genoeg voor deze kankerpatiënt.