'Maagverkleiners' kunnen toeloop niet meer aan

Er moet veel meer werk gemaakt worden van het verleiden van volwassenen en kinderen tot een gezonde levensstijl. Dat zeggen vier Amsterdamse chirurgen die gespecialiseerd zijn in maagverkleiningen, in een open brief in de Volkskrant. Ze verrichten 30 operaties per week, maar kunnen de toeloop van patiënten niet aan. Liever deden ze iets anders.

50 miljoen kilo

Eerst wat cijfers: Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, en 1,7 miljoen volwassenen lijdt aan obesitas. Het aantal mensen met obesitas is de laatste 30 jaar verdrievoudigd.

De Amsterdamse chirurgen hebben becijferd dat wij Nederlanders minstens 50 miljoen kilo overgewicht moeten kwijtraken om van obesitas verlost te worden. Daarom bepleiten de vier een Obesitas Offensief.

Kanker

De obesitas-epidemie noemen ze een van de grootste bedreigingen van onze gezondheid. Obesitas leidt tot suikerziekte, hoge bloeddruk, slaap-apneu (zuurstoftekort tijdens het slapen) en gewrichtsslijtage. Patiënten met obesitas leven jaren korter. Meer dan 4.000 kankergevallen zijn jaarlijks te wijten aan obesitas.

De chirurgen halen hard uit naar politici en de overheid. Uit misplaatste angst voor betutteling houden zij zich afzijdig. “Alleen door hun inzet kan de noodzakelijke gedragsverandering tot stand komen. De overheid kan ons geen gezonde levensstijl opleggen, maar kan ons wel informeren en verleiden tot betere keuzes.”

Calorieën

Vaak wordt gewezen op de verantwoordelijk van elke burger voor een gezonde levensstijl maar die vinden de schrijvers van de open brief beperkt omdat velen slecht zijn geïnformeerd. “Negen van de tien mensen onderschatten het aantal calorieën van ongezond voedsel met de helft of meer. Evenveel mensen weten niet hoeveel calorieën zij dagelijks mogen eten.”

Misleidend

Voor de voedingsindustrie hebben zij geen goed woord over. Die manipuleert ons, luidt het keiharde verwijt. Wetenschappelijke publicaties worden betaald door de suikerlobby en in reclame voor fastfood, frisdrank en snoep worden vaak positieve emoties opgeroepen door een associatie met sport. “Slechts 2 procent van alle reclame voor voedingsmiddelen betreft gezonde voeding. Vooral kinderen onder de 8 jaar, maar ook volwassenen zijn beïnvloedbaar door misleidende reclame.”

Slechts een kwart van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, vervolgen de briefschrijvers.  Inactiviteit leidt tot sarcopenie, een tekort aan spiermassa, en is gerelateerd aan veel lichamelijke aandoeningen.

40 kilo suiker

“De toename van obesitas kan alleen worden verklaard door gedrag en omgeving. We eten aanmerkelijk meer calorieën dan vroeger. We leven in een ongezonde voedselomgeving met een sterke toename van goedkoop en hoog calorisch voedsel met veel vet, suiker en calorieën. Met 40 kilo suiker per jaar staan wij op de derde plaats in de wereld. Van de 28 klontjes suiker per dag bestaat twee derde uit toegevoegde suikers.”

Frisdranken

Frisdranken zijn de grootste boosdoener. De vier chirurgen wijzen erop dat Nederland met jaarlijks 91,5 liter frisdrank per volwassene in de top tien van Europa staat. “Er wordt vaker buitenshuis gegeten en fastfood vormt de helft van het voedsel dat verkocht wordt in restaurants. De porties worden steeds groter.”
Wat de briefschrijvers aanspreekt, is de Engelse kleurcode rood-geel-groen om voedingsproducten te onderscheiden qua gehalte aan suikers, vet en zout.

Vettaks

In een aantal landen zijn met succes een vettaks en suikertaks ingevoerd, waaronder Hongarije, Mexico en Denemarken. Zelfs een kleine prijsverhoging van 5 tot 10 procent beïnvloedt het koopgedrag van de belangrijkste doelgroepen. Ter compensatie zou de belasting op groente en fruit kunnen worden afgeschaft.

Geen alinea

“Obesitas is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Het is onbegrijpelijk dat in de programma’s van de politieke partijen geen alinea wordt gewijd aan de bestrijding van dit probleem”, tekenen de schrijvers van de open brief aan.  “Wij dagen politici en de overheid uit ons werkeloos te maken. Dan kunnen wij onze kwaliteiten inzetten voor andere kwalen, zoals kanker.”

Beeld: quora.com 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug