'Mag ik eens weten of u wel gezond eet?'

'Mag ik eens weten of u wel gezond eet?'
do, 14/01/2016 - 20:44
Door: jvklinken
0 reacties

Blog - Toen we 30 jaar geleden waren verhuisd en ik in zijn spreekkamer kennismaakte met onze nieuwe huisarts, was het eerste wat hij zei: Rook je? Even later zaten we beiden gezellig te paffen. Ik verzeker u dat het echt is gebeurd. Op dat moment was al decennialang bekend dat je van roken longkanker kreeg. Dat ik het deed, pleit niet voor me maar dat de dokter rookte en dan ook nog in de spreekkamer, was natuurlijk een schande. Zal het met gezonde voeding ook 50 tot 60 jaar duren voordat de artsenij om is?

Bemoedigend

Ik hoop het niet en het lijkt er warempel op dat het een beetje vlugger gaat. Heel bemoedigend is een interview dat deze week in NRC Handelsblad verscheen met de eminente Amsterdamse hoogleraar Jaap Seidell.

Goed hout

Seidell is uit het goede hout gesneden en durft gelukkig veel verder te kijken dan zijn neus lang is. Uiteraard is hij als wetenschapper wel voorzichtig in zijn uitspraken maar wat hij zegt, komt doorgaans prima  binnen. En aangezien NRC Handelsblad onder artsen een veelgelezen krant is, mag je hopen dat de allopathische genezers aan het denken zijn gezet.

Open deur

De redactie van genoemde krant laat het interview gepaard gaan met een zestal voedingsadviezen. Velen van u zullen die adviezen afdoen als een open deur maar bij het gros van de artsen is dat bepaald niet het geval.

Wie weet breekt nu snel het licht door en durven huisartsen binnenkort aan hun patiënten te vragen: Mag ik eens weten of u wel gezond eet? Nog mooier zou zijn als zij duidelijk maken dat al die supermarkttroep maar het beste gedumpt kan worden in dezelfde prullenbak waarin veel rokertjes intussen zijn verdwenen.

Tekst: Jan van Klinken

Beeld: commons.wikimedia.org