'Microplastics in ons bloed'

De wasmachine mag dan onze kleding reinigen, tegelijk vervuilt het apparaat onze zeeën en oceanen. Dat schokkende resultaat werd deze week in Amsterdam na jarenlang wetenschappelijk onderzoek bekend gemaakt.

Het kwaad zit verscholen in kledingvezels die niet alleen in het water zitten, maar ook in het voedsel dat we eten en de lucht die we inademen. Daarbij komt nog dat het gebruik van synthetische vezels tussen 1992 en 2010 met bijna 80 procent is gestegen.

Op ons bord

De vervuiling door kledingvezels is veel groter dan gedacht. Zo blijkt dat maar liefst 35 procent van de microplastics na het wassen van synthetische kleding in ons milieu terechtkomt. 

Via een omweg belanden deze microvezels op ons bord, benadrukte Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation. De vezels worden overal in teruggevonden, van plankton in mosselen tot  zeezout en zelfs honing. De effecten zijn legio: van verslechterde conditie, inwendige verwondingen tot verhongering en uitdroging. 

Poep je ze gewoon uit?

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft micro- en nanoplastics aangemerkt als een potentiële bedreiging voor onze voedselveiligheid. De consumptie van vis en schelpdieren die hele kleine stukjes plastic bevatten, kunnen een mogelijk gezondheidsrisico voor de mens met zich mee brengen.

“De gevolgen voor de volksgezondheid zijn niet te overzien”, aldus Westerbos. Ze houdt er rekening mee dat microplastics chemicaliën af kunnen geven die onze celwanden kunnen passeren en dan in de bloedbaan in het lichaam terechtkomen.

Andere deskundigen denken dat de gevolgen voor de mens wel meevallen. Toxicologe en visdeskundige Tinka Murk daarover: “Menselijke darmen werken anders. Microplastics poep je gewoon uit.”

Beeld: nl.wikihow.nl 

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug