Moet dat echt, tienduizend stappen per dag?

Steeds meer mensen installeren de stappenteller-app op hun smartphone om bij te houden of ze voldoende bewegen. Anderen schaffen een horloge met stappenteller aan. Ieder moment van de dag informeert de teller je hoeveel stappen je bent verwijderd van de 10.000, het gewenste einddoel.

Sportwetenschapper Wim Derave, hoogleraar aan de Universiteit van Gent, zet vraagtekens bij die 10.000, waarvan niet eens duidelijk is waarop dat aantal is gebaseerd. Hij wijst erop dat we van nature jagers zijn die de hele dag in beweging waren. Onze spieren waren daarop ingesteld en gaven een stofje af aan onze organen, inclusief onze hersenen. Bij gebrek aan beweging zijn de spieren dat verleerd, wat zo’n 20 chronische ziekten zoals kanker en diabetes in de hand werkt. We moeten dus veel en veel meer bewegen.

In een boeiend college van een kwartier zet Derave in deze video uiteen wat er met ons lichaam aan de hand is en waarom bewegen essentieel is.

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug