‘Hüls’ populair in Nederland

‘Hüls’ populair in Nederland
di, 06/02/2018 - 14:35
Door: jvklinken
0 reacties

Sabine Helmer

Zo’n 80 procent van de kankerpatiënten in de Helioskliniek in het Duitse Hüls is afkomstig uit Nederland. Ze kunnen daar behandelingen met onder andere kruiden krijgen.

Dat blijkt uit een reportage van het Reformatorisch Dagblad (RD) over hipec-behandeling bij vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker. De Helioskliniek kreeg in ons land bekendheid naar aanleiding van publiciteit van MMV over een Werkendamse predikant die in Nederland was opgegeven vanwege uitgezaaide slokdarmkanker maar die in Hüls succesvol werd behandeld. Een andere patiënt met slokdarmkanker uit het Groningse Haren verkeerde in een identieke situatie en werd na behandeling in Hüls eveneens kankervrij verklaard. Beiden verkeren vijf jaar later nog steeds in goede gezondheid.

De Helioskliniek in Hüls (net over de grens bij Venlo) behandelt kankerpatiënten  regulier maar combineert dat met hyperthermie en vitamines, kruiden, enzymen en ontspanningsoefeningen.

Niet als mens maar als ziektegeval

Nederlandse kankerpatiënten gaan doorgaans naar Duitsland omdat ze zich in hun eigen land in bepaalde gevallen slechts beperkt of helemaal niet kunnen laten behandelen, vertelt Sabine Helmer, internist-oncoloog in de Helioskliniek, in het RD. De hipec-behandeling voor vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker is daar al jaren een voorbeeld van. Die worden overigens niet in Hüls maar in de nabij gelegen zusterkliniek in Krefeld gegeven.

Dat kankerpatiënten in Nederland de neus stoten, komt volgens Helmer vaker voor. Ze kent de verhalen van Nederlandse kankerpatiënten die zich bij haar melden voor een gesprek. „Soms hebben ze wel een behandelaanbod gekregen, maar alleen in het kader van een studie. Ze kunnen in dat geval niet zelf een therapie kiezen. Het lot bepaalt wat voor behandeling ze krijgen. Een andere reden kan zijn dat ze te horen hebben gekregen dat er geen behandelmogelijkheden meer voor hen zijn. Soms ook krijgen patiënten het gevoel dat ze niet als mens worden gezien, maar meer als een ziektegeval.”

Patiënten hebben een ziel

Helmer, die als internist-oncoloog ook opleidingen volgde in natuurgeneeskunde, psycho-oncologie, palliatieve zorg en mind-body-therapie, noemt het belangrijk dat ook de spirituele kanten van ziekte en gezondheid aandacht krijgen. „Patiënten zijn geen apparaten, ze hebben een ziel. Daarom bieden we hun ook mogelijkheden voor ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie. Christelijke patiënten vullen dat laatste doorgaans in met Bijbellezen en gebed. Mensen zijn daar uiteraard vrij in.”

In het kader van de aanvullende therapie krijgen patiënten onder meer vitamine D, selenium en bepaalde enzymen, al naargelang dat past bij hun individuele situatie en ziekte. „Enzymen kunnen het immuunsysteem ondersteunen, zodat het afweersysteem tumorcellen beter herkent en kan uitschakelen. Maar niet alle patiënten verdragen enzymen goed, dus daar moet je rekening mee houden. Sommigen krijgen er diarree van.”

Ondersteuning met kruiden kan belangrijk zijn, zegt Helmer. „Bijvoorbeeld de mariadistel. Wij schrijven dat kruidenextract voor om de lever te stimuleren en te ontgiften bij chemotherapie. Goede voeding en beweging, als dat mogelijk is, zijn eveneens belangrijk. Daarin ondersteunen we patiënten door middel van fysiotherapie, en met voedingsadviezen. Ook stimuleren we patiënten om actief te zijn en positief te denken.”

De Helioskliniek in Hüls is te bereiken onder + 49 -2151-739-6619 ( Birgitta Sitterz ) .

Er wordt Nederlands gesproken. De kliniek kan ook informatie geven over vergoeding van behandelingen door Nederlandse zorgverzekeraars.