“Onderzoek cannabis voor kankerpatiënt”

“Onderzoek cannabis voor kankerpatiënt”
ma, 22/12/2014 - 10:23
Door: jvklinken
0 reacties

(Scroll naar  onderen voor het interview van  MMV met Monique) 

Onderzoek de effecten van cannabis bij kankerpatiënten. Daar is alle reden toe nu de groep patiënten bij wie dit middel aanslaat, groter wordt. 

Die oproep doet de 50-jarige Monique Posthumus uit Rhenen in een opiniebijdrage in de regionale krant Tubantia. Monique kreeg zeven maanden geleden de diagnose uitgezaaide darmkanker (stadium 4) te horen. Ze had volgens de dokters nog hooguit twee jaar te leven. Een palliatieve chemo was de enige behandeling die nog restte.

Remissie

Ze werd er zo ziek van dat ze besloot ermee te stoppen en te gaan voor kwaliteit van leven. Een collega wees haar vervolgens op medicinale cannabis. Het middel deed wonderen bij haar. Er is nu sprake van een bijna volledige remissie. Een kleine restafwijking in de lever is alles wat er nog te vinden is, meldt Monique.

In haar opiniebijdrage “Cannabis kan een wapen tegen kanker zijn”  wijst ze erop dat met medicinale cannabis “geweldige resultaten” zijn behaald met proefdieren en kanker in laboratoria. Toen ze zelf op internet op onderzoek uitging, trof ze allerlei ervaringen aan van mensen die genezen zijn van kanker, zelfs van kanker in stadium 4. Ook kwam ze  uitspraken tegen van artsen die cannabis “de grootste medische ontdekking ooit” noemen.

Geen patent

Ze verbaast zich erover dat bijna geen kankerpatiënt of oncoloog hiervan afweet. Als schuldige wijst ze de farmaceutische industrie aan. “Deze industrie kiest niet voor cannabis, want deze kan niet gepatenteerd worden.“

Monique zegt geen idee te hebben wat het effect van cannabis bij kanker precies is. “Behoor ik tot een groep van 10 procent bij wie het goed is aangeslagen of bij een groep van 50 procent, of 80 procent?“ Om dat te achterhalen, is onderzoek nodig bij kankerpatiënten, zogeheten patiëntentrials. “Als we die gaan organiseren in Nederland dan weten we straks hoe geneeskrachtig cannabis echt is. Zodra we die positieve uitkomsten hebben uit patiëntentrials dan raken ook oncologen overtuigd. “

Werking

De Rhenense, die werkzaam is in het onderwijs, heeft intussen het nodige onderzoek gedaan naar de werking van de cannabisplant. “Dat dit plantje voor wonderen kan zorgen heeft alles te maken met ons endocannabinoïde systeem.”  Naar de werking van dit systeem wordt wereldwijd onderzoek gedaan.

Dit systeem zorgt voor homeostase is, de interne balans van het lichaam. Monique: “Soms is ons interne systeem niet krachtig genoeg, bijvoorbeeld bij kanker, en dan kunnen we zelf het systeem voeden met cannabinoïden, de werkzame stoffen uit de cannabisplant. En zo kan medicinale cannabis helpen bij kanker, maar ook bij reuma, ms, Alzheimer, depressie, slapeloosheid, chronische pijn, glaucoom, epilepsie, diabetes, Tourette, herstel na een zware operatie…”

Voor gek verklaard

Hoewel ze het haar oncologen niet aanrekent dat ze niets van medische cannabis afweten, neemt ze het hen wel kwalijk dat ze haar niet goed hebben voorgelicht over chemobehandelingen. “Toen ik al zo snel in de behandeling geen chemo meer wilde, werd ik voor gek verklaard. Ik heb me verdiept in de werking van chemo en deze is veel minder succesvol dan oncologen mij wilden doen geloven. Ik had liever een realistisch verhaal van ze gehoord.“

Dat realistische verhaal is volgens haar dat de chemo die haar werd aangeboden, haar levensverwachting met enkele maanden zou verlengen maar dat ze wel erg ziek zou kunnen worden van de behandeling. Ook hadden ze haar moeten vertellen dat een deel van de bijwerkingen blijvende schade aanricht bijvoorbeeld aan de lever en nieren. Ook vindt ze dat gewezen zou moeten worden op het feit dat chemo bij de meeste patiënten op de korte termijn een gunstig effect heeft maar dat de effecten tijdelijk zijn en dat kanker die na chemobehandeling weer gaat groeien, agressiever is dan voorheen en zelfs resistent wordt.

Machtig

Veel mensen beseffen volgens Monique niet dat de farmaceutische industrie veruit de grootste industrie op deze wereld is en dus machtig. “De farmaceutische industrie bepaalt heel veel. Zo hebben ze bijvoorbeeld voor elkaar gekregen dat in de Verenigde Staten oncologen mogen verdienen aan het voorschrijven van chemo. Rond de jaren 1930 is cannabis als medicijn uit alle westerse medische handboeken geschrapt. Cannabis staat wereldwijd op een lijst van narcotica. Het zal de farmacie er alles aan gelegen zijn om de war on cannabis zo lang mogelijk in stand te houden, want aan kankermedicijnen (chemo)  wordt heel veel verdiend.”

Ze ziet wel verandering. Wereldwijd is er naar haar zeggen een beweging ontstaan van mensen die cannabis herkennen en gebruiken als waardevol medicijn. De cannabisplant noemt ze “de godin der planten”.

Op haar blog ontpopt Monique zich ook als een warm pleitbezorger voor gezonde voeding. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de overheid op dit gebied zoveel kansen laat liggen.

Mediwiet

Haar cannabisolie (ook wel wietolie genoemd) betrekt ze van de Stichting Mediwiet, zo blijkt uit haar blog. Die organisatie beijvert zich voor wietolie als “officieel” medicijn. De stichting beroept zich op een lange lijst van onderzoeken die wereldwijd zijn gedaan naar de werking van cannabis. Volgens de stichting kan iedereen de olie zelf maken.

Voorzitter Wernard Bruning van deze stichting noemt het op de website een hardnekkig misverstand dat je van cannabisolie dezelfde hallucinerende effecten ondervindt als van het roken van een joint. Het is wel zo dat, naarmate je de dosering opvoert, je lomer wordt. Dat gevoel zou niet te vergelijken zijn met het ‘high’ worden bij drugsgebruikers. Het verschil zit in de bereiding.

Niet iedereen kan zomaar cannabisolie bij de Stichting Mediwiet bestellen. Eerst vindt een intake plaats. 

(Het opinieartikel van Monique Posthumus is hier te vinden. Om het volledige artikel te lezen, is nog wel aanmelding vereist. Die is bij eerste gebruik kosteloos.)  

 

MONIQUE: JE MOET HOOG DOSEREN

Naar aanleiding van de publicatie van Monique in Tubantia sprak DiVitaal deze week met haar over het gebruik van cannabisolie door kankerpatiënten. Zoals gezegd betrekt zij haar cannabisolie van de stichting Mediwiet. Die  stichting stelt dat je van cannabisolie niet high wordt. In haar blog meldt Monique daarentegen dat ze wel stoned wordt.

Daarover zegt Monique dat het wel degelijk zo is dat je van cannabisolie high kunt worden. Dat is afhankelijk van de dosering. Mediwiet geeft in haar ogen een relatief lage dosering aan. Zelf houdt ze zich aan het advies van de biochemicus Dennis Hill, die zegt dat je zoveel moet nemen als je aan kunt. Althans, als je kankerpatiënt bent en kanker wilt weg krijgen..

Normaal functioneren

Op zich belemmert dat stoned worden Monique niet in haar functioneren. “Hooguit ‘s nachts als ik naar het toilet moet. Dan sta ik te wankelen op mijn benen. Ook  heb ik een periode gehad dat ik overdag ook aardig wat innam. Daarom reed ik geen auto. Maar als je het overdag beperkt houdt, kun je vrij normaal functioneren.”

Of zij meer mensen kent die net als zij dankzij cannabis kanker hebben overleefd? “Ja die ken ik wel, niet persoonlijk, via internet. Ik ken persoonlijk wel een aantal mensen die met reguliere behandeling en met cannabisolie bezig zijn. Volgens mij moeten er best wel veel mensen zijn bij wie de cannabisolie goed aanslaat want je komt op internet nauwelijks negatieve verhalen tegen in de zin van: Ik heb cannabis genomen maar het hielp niet. Zelf heb ik e-mail contact met een vrouw bij wie het inderdaad niet aansloeg. Ik heb bij haar geïnformeerd welke dosering zij nam en toen bleek zij behoorlijk laag te zitten. Zij gaat het nu nog eens proberen met een hogere dosering.”

Niet commercieel

Over de stichting Mediwiet heeft Monique verder niets dan lof. Ze bevestigt dat de stichting in contact staat met een huisarts die de aanvragen beoordeelt. “Je kunt cannabisolie ook zelf bereiden. Het wordt gedoogd wanneer je buiten maximaal vijf hennepplanten hebt. Daarvan kun je heel wat olie bereiden.”

Dat de stichting Mediwiet adviezen op haar site geeft voor thuisbereiding, is voor haar een aanwijzing temeer dat deze stichting geen commercieel oogmerk heeft. De prijzen die de stichting rekent, bevestigen dat.

Helioskliniek

Ze is intussen aardig ingevoerd in het wereldje van de medische cannabis. Zo heeft ze contact met een Leidse academicus die adviseur is van het bedrijf dat gedroogde wiet vervaardigt voor de apotheken. Gedroogde wiet wordt door artsen wel voorgeschreven voor pijnbestrijding maar is niet geconcentreerd genoeg om er kanker de kop mee in te drukken. Monique zegt begrepen te hebben dat het betreffende bedrijf nu ook cannabisolie wil gaan produceren.

Ze zegt zelf nog steeds niet te kunnen beseffen hoe haar kansen dankzij cannabisolie zijn gekeerd. Nadat ze gestopt was met chemo, is ze  ook nog bij de Helioskliniek in Hüls geweest voor een intakegesprek maar haar bleek toen dat de complementaire behandeling die daar wordt geboden, alleen mogelijk is in combinatie met chemo. “Daarvan word ik  zo ontzettend ziek dat ik dat niet wilde. Het is echt de cannabisolie  waardoor ik ben wie ik nu ben.”

Bijblijven? Meld je aan voor de gratis MMV-nieuwsbrief DiVitaal!