In aantocht: eendenkroos als vitaminebommetjes

In aantocht: eendenkroos als vitaminebommetjes
di, 09/04/2019 - 16:48
Door: jvklinken
0 reacties

Oerwoud kappen voor landbouwgrond? Niet nodig en bovendien bedreigend voor deze aarde. Het alternatief: eendenkroos. Lekker en gezond.

Eendenkroos is een wonderplantje, meldt de website oneworld.nl.  Het levert tien keer zoveel eiwit per hectare als soja en groeit razendsnel. Daar kwam moleculair bioloog Ingrid van der Meer zes jaar geleden achter toen ze in Wageningen onderzoek deed voor een farmaceutisch bedrijf. Ze besloot dat eendenkroos haar nieuwe missie werd. “Wereldwijd staan we voor een eiwituitdaging. Als je dat combineert met de nuttige eigenschappen van eendenkroos is het geen rocket science: dit plantje moeten we eten.”

Het aantal mensen dat regelmatig vlees eet, groeit sneller dan de wereldbevolking

Ondanks vegetariërs en flexitariërs eten we met z’n allen steeds meer vlees en dat is een probleem. “Het aantal mensen dat regelmatig vlees eet, groeit sneller dan de wereldbevolking”, zegt Van der Meer. “Voor een kilo vlees heb je drie tot zes kilo plantaardige voeding nodig. Dat komt op een gegeven moment niet meer uit.” Er is dan onvoldoende landbouwgrond.

Misschien kan het allerkleinste plantje op aarde de wereldbevolking redden. De bekendste soort eendenkroos, Lemna minor, bestaat uit een worteltje en een paar blaadjes die op het water drijven. Het groeit bijna overal ter wereld in stilstaande plassen en vijvers. Het vermenigvuldigt zich niet, het explodeert: binnen twee weken verandert één enkel plantje in een kolonie van 17.500 plantjes. Dat bekent dat je het hele jaar door kunt oogsten.

Ze ontdekte dat eendenkroos vol vitaminen en mineralen zit

“Nu wordt regenwoud gekapt om plaats te maken voor akkers met sojaplanten, grotendeels voor veevoeder. Als we kroos als aanvulling op soja gebruiken, hoeven er geen extra bomen te verdwijnen”, zegt Van der Meer. “Voor kroos is geen landbouwgrond nodig, een kas met bakken water is voldoende. Die kunnen overal staan, op rotsen of grond die ongeschikt is voor landbouw. Het water hoeft niet diep te zijn, dus je kunt bakken met kroos bovenop elkaar stapelen.” Licht van ledlampen is genoeg.

De liefde van Van der Meer voor eendenkroos kon al helemeaal niet meer stuk toen ze ontdekte dat kroos vol mineralen en vitaminen zit: B1, B2, B6, C en E, anti-oxidanten en alle essentiële aminozuren. Als het aan Van der Meer ligt, eten we binnenkort eendenkroosburgers.

Het kon niet uitblijven: een kookboek over eendenkroos. Auteur is Hans Derksen van het bedrijf ABC Kroos. Aan het boek heb je op dit moment nog niet zoveel want gedroogd eendenkroos is nog niet te koop. Maar lang zal dat niet meer duren, tenzij de EU de boel ophoudt. De ontwikkelingen gaan snel. Zo zijn er boeren die kroos telen voor zichzelf en de koeien. Het kan namelijk ook gebruikt worden als veevoer.