In actie tegen duurdere groente en fruit

In actie tegen duurdere groente en fruit
wo, 11/10/2017 - 12:56
Door: jvklinken
0 reacties

We worden  opgeroepen meer  groente en fruit te eten maar wat doet dit kabinet? Het verhoogt de btw op deze producten van zes naar negen procent. Kom in actie!

Voedselwaakhond foodwatch is een e-mailactie gestart waarin de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Christen Unie worden opgeroepen om groente en fruit niet duurder te maken, maar juist btw-vrij.

Daar  is alle reden toe. Sinds de eeuwwisseling van 17 jaar  geleden is suiker 18 procent goedkoper geworden, maar groenten (+50 procent) en fruit (+41procent) zijn juist fors in prijs gestegen. In plaats van het bijsturen van deze ontwikkeling wordt gezond eten juist duurder gemaakt. wordt. Vandaar de roep om de in het regeerakkoord geplande btw-verhoging niet door te laten gaan.

Dat ook chips, frisdrank en aanverwante producten duurder worden, juicht foodwatch alleen maar toe. Junkfood blijft spotgoedkoop. Een donut kost nu 55 cent, na de btw-verhoging 1,6 procent meer. Een Mars van 36 cent wordt een cent duurder en een roze koek van 16 cent gaat een halve cent meer kosten.

De prijsverschillen tussen junkfood en gezond eten worden al jarenlang alleen maar groter. Eerder spraken wetenschappers en patiëntenorganisaties al hun grote zorgen uit over de kabinetsplannen rond de btw.

Beeld: wiki.veganisme.org