Alarm om darmkanker onder jongeren

Alarm om darmkanker onder jongeren
ma, 20/05/2019 - 13:12
Door: jvklinken
0 reacties

De laatste tijd doet zich een alarmerende toename van darmkanker onder jonge volwassenen voor. Het is een ontwikkeling die darmspecialisten zeer verontrust.

Het heeft er veel van weg dat het verschijnsel een gevolg is van een ongezonde leef- en eetstijl. Medisch onderzoekers pleiten voor een verlaging van de leeftijd voor screening op darmkanker van 55 naar 45 jaar.

Twee nieuwe studies, gepubliceerd in de medische topbladen BMJ en The Lancet, laten een stijging zien van darmkanker bij volwassenen jonger dan 50 in alle welvarende landen (waaronder alle Europese). Zo'n toename is eerder geconstateerd in de Verenigde Staten, en ook in afzonderlijke Europese landen, onder meer in Duitsland.  De studie in de British Medical Journal werd gecoördineerd door medewerkers van het Erasmus MC in Rotterdam.
Darmkanker is een verzamelbegrip voor tumoren op verschillende plaatsen in de darm. De meest voorkomende soort is dikkedarmkanker. Endeldarmkanker neemt ongeveer een derde van de gevallen voor zijn rekening. Het aantal darmkankergevallen (en het overlijden daaraan) onder ouderen neemt niet zo snel toe, ondanks het risicoprofiel. Dat is te verklaren uit de actieve aanpak van darmkanker met verschillende landelijke onderzoeksprogramma’s. Door inwendig onderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium geconstateerd worden, hetgeen de kans op een succesvolle behandeling verhoogt, schrijft journalist Huib Stam op Foodlog. In Nederland loopt een grootschalig bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Een op de twee gevallen te voorkomen door gezonde leefstijl

Leefstijl in combinatie met ouder worden geldt als de belangrijkste oorzaak voor darmkanker. Onder darmspecialisten bestaat consensus over de samenhang van darmkanker met verslechterde voedingspatronen en leefgewoonten. 
Obesitas, alcoholgebruik, roken, weinig beweging en slechte voeding vergroten de kans op kanker. Plantaardige voeding, met veel vezels en een variëteit aan fytonutriënten, lijkt preventief tegen kanker en andere zogenoemde welvaartsziekten te werken. Ook zuivel, met name gefermenteerde (biogarde, kefir) staat bekend om zijn beschermende invloed op de vorming van kanker. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is “ongeveer 1 op de 2 gevallen van dikkedarmkanker te voorkomen door gezond te eten en te leven”.

Beeld: alpenschau.com