Bestrijding kanker kan veel goedkoper

Bestrijding kanker kan veel goedkoper
wo, 21/10/2015 - 14:41
Door: jvklinken
0 reacties

 

Bestaande medicijnen die voor andere ziekten worden ingezet, kunnen soms ook succesvol worden toegepast bij kanker.

Dat stelt het Belgische Antikankerfonds  naar aanleiding van een nieuwe publicatie in Nature Reviews Clinical Oncology van de hand van Francesco Bertolini. Hij is verbonden aan het European Institute of Oncology in Milaan. Het Antikankerfonds, dat nauw samenwerkt met het Milanese instituut, verwacht van bestaande middelen meer dan van de vaak onbetaalbare geneesmiddelen die de farmaceutische industrie de laatste jaren heeft ontwikkeld.

Tegen maagzweren

De focus zou volgens het fonds veel meer gericht moeten zijn op zogeheten geheroriënteerde medicijnen. Een voorbeeld daarvan is cimetidine, een zeer veilig  middel dat nu alleen nog bij maagzweren wordt ingezet. Het blijkt echter ook effectief tegen darm- en maagkanker, melanoma en niercelcarcinoom terwijl het nauwelijks bijwerkingen kent.  

Cimetidine behandelt maagzweren door histaminereceptoren in de darm te blokkeren. Dat remt de productie van maagzuur af. Het medicijn blijkt ook histaminereceptoren in kankercellen te blokkeren, evenals de  immuunreactie tegen kanker te stimuleren. Daar zijn uitgebreide preklinische en klinische bewijzen voor.

Veel meer

Volgens het het European Institute of Oncology zijn er nog veel meer van dit soort medicijnen die op dit moment voor andere ziekten beschikbaar zijn maar die met succes zouden kunnen worden toegepast in de strijd tegen kanker. Zo zullen toekomstige publicaties ingaan op de mogelijke antikanker effecten van nitroglycerine, dat nu vrijwel alleen gebruikt wordt voor de behandeling van angina pectoris (hartkramp). Ook het antischimmelproduct Itraconazole, de ontstekingsremmer diclofenac en het antibioticum claritromycine staan in de belangstelling.

Een ander voorbeeld is thalidomide, een geneesmiddel dat in de jaren zestig een erg slechte reputatie kreeg vanwege de ernstige bijwerkingen bij ongeboren kinderen, maar dat nu met succes wordt gebruikt bij de behandeling van multipel myeloom. Ook de nieuwe toepassing van aspirine is een succes, gezien de resultaten bij met name de preventie van darmkanker.

Geen drijfveer

“Zulke veelbelovende therapieën worden vaak genegeerd omdat farmaceutische bedrijven de financiële drijfveer niet hebben om ze verder te ontwikkelen via degelijke klinische studies,” zegt Gauthier Bouche, medisch directeur bij het Antikankerfonds. Hij is een van de mede-auteurs van de publicatie in Nature Reviews Clinical Oncology.

Nu met 'precisiegeneeskunde'  medicijnen kunnen worden afgestemd op patiënten met een bepaald genetisch tumorprofiel dreigen de kosten van de nieuwste generatie middelen tegen kanker de pan uit te rijzen.

De gemiddelde kosten van een behandeling met een nieuw kankermedicijn zijn gestegen van 100 dollar per maand in de jaren 1990 tot 10.000 dollar per maand in 2011. Verder wijst recent onderzoek uit dat kankerpatienten het meeste baat hebben bij een combinatie van therapieën in plaats van een enkele therapie. “Dit past echter niet in de traditionele strategie van de farmaceutische industrie, die haar agenda focust op klinische onderzoeken die de registratie en de goedkeuring voor het klinisch gebruik van één nieuw medicijn per indicatie tot doel hebben”, aldus het Antikankerfonds.

Schijntje

Het fonds zou het veel verstandiger vinden om te investeren in onderzoek naar een combinatie van bestaande medicijnen. Een bijkomend voordeel is dat deze medicijnen, die een schijntje kosten vergeleken bij de nieuwste farmacologische antikankerpreparaten, sneller kunnen worden ontwikkeld. Deze klinische ontwikkeling kan ondersteund worden met partnerschappen tussen regeringen, gezondheidsinstanties en non-profitorganisaties en biedt duidelijke potentiële voordelen voor alle partners.

Weldoener

Het  Antikankerfonds, voorheen vooral bekend als Reliable Cancer Therapies, is opgezet door de Belgische weldoener Luc Verelst. Zijn organisatie werkt op diverse fronten nauw samen met het European Institute of Oncology. Elk van deze organisaties voert preklinische en klinische projecten uit met focus op lage toxiciteit (giftigheid) en lage kosten.  Van regeringen, gezondheidsinstanties en andere financieringsbronnen wordt nu eveneens betrokkenheid verwacht, waardoor op korte termijn meer behandelingsopties voor kankerpatiënten wereldwijd beschikbaar zouden kunnen zijn.

beeld: www.nibr.com