Betulinezuur pakt alleen kankercel aan

Betulinezuur pakt alleen kankercel aan
wo, 11/05/2016 - 10:12
Door: jvklinken
0 reacties

Betulinezuur maakt de “energiecentrale” in de tumorcel kapot, waardoor de cel afsterft. Bijzonder is dat betulinezuur dit niet doet binnen een gezonde cel.

Dat zegt Lisette Potze op de website van het Nationaal Fonds tegen Kanker (NFtK). Zij promoveerde eind vorig jaar aan het AMC in Amsterdam op een onderzoek naar de wijze waarop het ‘natuurstofje’ betulinezuur aangrijpt op kankercellen. Dit laboratoriumonderzoek – dat dankzij de donateurs van het NFtK mogelijk werd gemaakt – heeft een nieuwe zwakke plek in de kankercel aangetoond.

Veel minder giftig

Het NFtK waarschuwt voor al te veel optimisme. De uitkomst van het onderzoek betekent niet dat er morgen al een bruikbaar geneesmiddel is. Wel geldt het verkregen inzicht als zeer waardevol. Bbetulinezuur is veel minder giftig dan chemo en laat gezonde cellen ongemoeid.

Betuline komt voor in de buitenbast van de berk. Op die manier weerhoudt de boom muizen en insecten ervan aan de boom te knagen. Via een simpele methode is betuline om te zetten in betulinezuur.

Vetbolletjes

De toepassing van betulinezuur dient verder te worden onderzocht. Lisette Potze noemt dit “geen eenvoudige zaak”, omdat de stof moeilijk oplosbaar is in water. “Mogelijk dat nanotechnologie, dat is het gebruik van stuurbare vetbolletjes die met betulinezuur gevuld kunnen worden, wel perspectief biedt.”

Beeld: makinresearch.com

Gerelateerde artikelen in Uitzicht