Blaaskanker mogelijk gevolg van arseen in drinkwater

Blaaskanker mogelijk gevolg van arseen in drinkwater
wo, 02/12/2015 - 13:31
Door: jvklinken
0 reacties

Arseen in drinkwater kan het risico op blaaskanker verhogen. Dat  stelt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in een nieuw rapport over blaaskanker.

Het rapport over blaaskanker is gebaseerd op de grootste analyse van onderzoek wereldwijd naar het verband tussen voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op blaaskanker. 
Het panel van wetenschappers is tot de conclusie gekomen dat er voor bepaalde risicofactoren sterk bewijs is, en voor andere factoren beperkt bewijs, dat ze een rol spelen bij het krijgen van blaaskanker. 
 

Groente en fruit

Sterk bewijs:

  •  Arseen in drinkwater verhoogt het risico op blaaskanker

Beperkt bewijs:

  •  Groente en fruit verlagen mogelijk het risico op blaaskanker
  •  Thee verlaagt mogelijk het risico op blaaskanker

Dat arseen  het risico op long- en huidkanker verhoogt, was bekend. Nu is aangetoond dat dit ook geldt voor blaaskanker. 

Grondwater

Arseen is in hoge mate aanwezig in grondwater in veel ontwikkelingslanden als Bangladesh en India. Hier worden miljoenen mensen blootgesteld aan hoge concentraties arseen. Maar ook in Centraal- en Midden-Amerika en in bepaalde regio’s in Europa en Noord-Amerika krijgen heel veel mensen teveel arseen binnen via vervuild drinkwater.

Volgens de WHO krijg je gemiddeld 20-300 ug aan arsenisum per dag binnen, waarvan het grootste deel door voeding. Nederlands water zit vaak niet op de norm van 10 ug/liter. De inname vanuit het water is dus  laag. 

beeld: en.wikipedia.org