Dankzij voeding werkt Linda weer

Dankzij voeding werkt Linda weer
vr, 23/11/2018 - 12:39
Door: jvklinken
0 reacties

Linda is al 14 jaar MS-patiënt. Haar vooruitzichten zijn somber: MS is een progressieve ziekte zonder adequate behandeling. Maar zie wat voeding kan doen.

Voeding Leeft, vooral bekend van Tamara de Weijer, heeft een programma ontwikkeld met een combinatie van dieet en coaching. Linda was 100 procent afgekeurd voor werk en moest meerdere keren per dag een dutje doen door alle inspanning. Met het programma doet ze inmiddels weer een dag in de week vrijwilligerswerk. Een voorbeeld uit de praktijk wat veranderingen in leefstijl kan doen.

Linda vertelde haar verhaal tijdens  “Dokters van de toekomst”, het allereerste Congres van stichting Student en Voeding, aldus Foodlog. 

'Zie een dokter niet meer als autoriteit' 

Volgens een van de sprekers, prof. Hanno Pijl, is het tijd voor leefstijlgeneeskunde. Jonge dokters én patiënten zijn enthousiast. Máár er is ook een andere instelling voor nodig, zegt Pijl. Zie een dokter niet meer als autoriteit die het probleem van de patiënt oplost, maar als adviseur. De autoritaire methode is verouderd; die komt nog uit de tijd dat we dachten dat ziekten één bepaalde oorzaak hadden en makkelijk te behandelen zijn. 

Dat uitgangspunt werkt niet voor de multifactoriële ziekten die nu zo vaak voorkomen, zoals diabetes type 2. De dokter hoort te inspireren en te checken of een behandeling werkt, maar moet ook het initiatief aan de patiënt zelf laten. 

Studenten lopen warm voor leefstijlgeneeskunde

Het gros van de 150 bezoekers aan de congres bestond uit vrouwelijke geneeskundestudenten die de extra-curriculaire cursus over levensstijl en voeding (SELF) al in hun avonduren hadden gevolgd. 
Geneeskundestudenten lopen inmiddels warm voor leefstijlgeneeskunde, maar hoe brengt een jonge arts zijn of haar vergaarde kennis in praktijk? 
Volgens Tamara de Weijer kost het maar 30 seconden van het 10-minuten-durend consult om leefstijl ter sprake te brengen.

Stichting Student en Voeding is pas vorig jaar opgericht, maar kan nu al bogen op de onder studenten populaire SELF-cursus. Die wordt inmiddels op alle acht medische faculteiten in ons land aangeboden. 
De cursus is zo populair dat Student en Voeding die ook beschikbaar wil stellen voor andere disciplines, zoals huisartsen in opleiding. 

Beeld:medperson.co.uk