Darmkankerpatiënt gebaat bij omega 3

Darmkankerpatiënt gebaat bij omega 3
di, 11/07/2017 - 12:24
Door: jvklinken
0 reacties

Wie zalm of andere vette vis eet, dagelijks een handje walnoten eet en de maaltijd met chiazaad verrijkt, heeft meer kans om darmkanker te overleven. Het maakt dus wel degelijk uit wat je eet als kankerpatiënt.

Vette vis, walnoten en chiazaad zitten vol omega 3-vetzuren en die voorkomen dat dodelijke tumoren zich door het lichaam kunnen verspreiden. Als ze in het lichaam worden afgebroken, komen er moleculen vrij die kankercellen gelijk aanvallen, zeggen wetenschappers.

Minder uitgezaaid

Het onderzoek, dat gepubliceerd is door de Universiteit van Aberdeen, is bijzonder omdat het voor het eerst een link legt tussen dergelijk voedsel en darmkanker. Dat gezonde voeding een gunstige invloed heeft op het kankerproces, is de centrale gedachte achter de Moermantherapie. 

De onderzoekers keken naar de invloed van omega 3- en omega 6-vetzuren in onder meer kip, eieren en noten op 650 darmkankerpatiënten. Dat is een trend die zich onderscheidt van veel onderzoeken die vooral de vraag stellen welke voedingsmiddelen (incl. groente, fruit, vis) preventief werken.

De tumoren die de patiënten hadden, bleken zich minder te hebben uitgezaaid.

Vóór deze nieuwe studie was er nog relatief weinig bekend over de gezondheidseffecten van omega 3- en omega 6-vetzuren op kanker.

In laatste delen van de darm

“We wisten hiervoor nog niet dat er een relatie bestond tussen deze enzymen en de overlevingskansen van kankerpatiënten,” zei hoofdonderzoeker Graeme Murray. Volgens hem voorkomen de moleculen die vrijkomen bij de afbraak van omega 3 dat tumoren zich verspreiden.

Darmkanker kan ontstaan in alle delen van de dikke darm. Ongeveer 75 procent ontstaat in de laatste delen van de darm.

Ongeveer een derde van alle tumoren in de dikke darm ontstaat in het allerlaatste deel: de endeldarm.

Beeld: nl.wikipedia.org