Darmkankerpatiënt met gezonde leefstijl beter af

Darmkankerpatiënt met gezonde leefstijl beter af
do, 08/06/2017 - 16:46
Door: jvklinken
0 reacties

Darmkankerpatiënten die er een gezonde leefstijl op na houden, maken het beter en hebben een grotere kans om de ziekte achter zich te laten.

Onder een gezonde leefstijl wordt in dit geval verstaan dat de patiënt let op voeding, gewicht, dat hij geen alcohol gebruikt en zich fysiek inspant.

Met en zonder alcohol

Als alcohol buiten beschouwing blijft, daalt de kans op recidive en overlijden bij een gezonde leefstijl met 42 procent; als alcohol wel wordt meegerekend, neemt de kans op recidive en overlijden zelfs met 51 procent af.

Dit blijkt uit een studie van het National Cancer Institute in de VS.  In de studie werden darmkankerpatiënten gevolgd na hun eerste diagnose en behandeling. De studie is volgens Kanker-actueel.nl vorige week gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO).

Zorg nodig

Onderzoeksleider Erin Van Blarigan, ScD,  van de Universiteit van Californië:

 “Er zijn meer dan 1.3 miljoen overlevenden van darmkanker in de Verenigde Staten. Deze patiënten hebben zorg nodig voor overleving van kanker inclusief begeleiding en wat zij kunnen doen om recidive te voorkomen,” zegt Van Blarigan.

Beeld: drmuller.com

 

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.