De arts belde: beide borsten eraf

De arts belde: beide borsten eraf
ma, 06/06/2016 - 11:24
Door: jvklinken
0 reacties

Voor Tania Blyaert stort de wereld even in als ze begin maart te horen krijgt dat bij haar borstkanker is vastgesteld. Maar het wordt ook de start van een emotionele strijd voor meer empathie bij geneesheren. "Wat mij overkwam, mag niemand anders overkomen".

De Belgische Tania heeft net haar derde chemokuur achter de rug en vindt nu de moed om haar verhaal te doen. "Eind januari nam ik zoals zoveel andere vrouwen van mijn leeftijd deel aan het nationale bevolkingsonderzoek om me te laten screenen naar mogelijke borstkanker. De test bleek twijfelachtig zodat ik voor verder onderzoek werd doorgestuurd naar een arts in het Sint-Mariaziekenhuis in Halle”, vertelt Tania in Het Nieuwsblad.

Amputatie

De uitslag luidt dat ze zich geen zorgen hoeft te maken. Ze kijkt dan ook raar op als dezelfde arts haar drie dagen later zelf opbelt met de melding dat er toch verdacht weefsel is gevonden. Ze ondergaat een tweede biopsie in het ziekenhuis van Halle. Op maandag 29 februari stort haar wereld in. De dokter meldt haar via de telefoon dat ze op 10 maart haar borst volledig zal amputeren. Tania valt ter plekke van haar stoel want zo'n korte maar ingrijpende boodschap over de telefoon verwacht ze niet.

Tweede opinie

Eerst is er niets aan de hand en plots verliest ze haar volledige borst. Ze is vastbesloten de ingreep te ondergaan. Ze wil geen risico's nemen. Maar haar man vindt het toch raadzaam om een tweede opinie in te winnen, vooral omdat de uitslagen tussen “er is niets aan de hand” en “we gaan zo snel mogelijk uw borst amputeren” toch wel sterk van elkaar verschilden.

Annulering

Tania kan snel in het OLV -ziekenhuis in Aalst terecht omdat daar net een patiënt haar afspraak heeft geannuleerd. Maar voor een tweede opinie heeft ze wel haar medisch dossier nodig en dat ligt in Halle. Dat opvragen valt helaas niet in goede aarde bij de behandelende arts. Ze kan haar medisch dossier komen ophalen maar de arts annuleert wel meteen de geplande operatie. “Voor mij was die operatie mijn houvast en mijn toekomst. Mijn wereld stortte voor de tweede keer in. Het was alsof men ons buiten gooide”, blikt Tania terug.

Ze voelt zich op dat moment ongelooflijk emotioneel gechanteerd, vooral omdat de arts er aan toevoegt of “ik wel wist dat ze hiervoor al haar consultaties had geannuleerd”. Zelfs haar eigen gynaecologe praat haar een schuldgevoel aan, terwijl ze gewoon wil weten hoe erg haar toestand is.

Wereld van verschil

Uiteindelijk komt men in Aalst tot dezelfde conclusie dat haar borst weg moet maar de manier waarop men hier mee omgaat, maakt een wereld van verschil. Alhoewel het oorspronkelijk niet de bedoeling is, wordt Tania uiteindelijk toch in Aalst behandeld. "Wanneer ik mijn verhaal vertel, merk ik dat veel mensen hetzelfde meemaken in ziekenhuizen door een gebrek aan empathie van dokters.

“Het voelt gewoon vreselijk dat dokters patiënten met een levensbedreigende ziekte je zien als een nummer of een klant. Ik vond dat ik hier principieel een punt van moest maken want ik wil niet dat dit nog andere mensen overkomt."

Wakker schudden

Tania en haar man dienen om die reden een klacht in en vragen een morele schadevergoeding. "Niet voor mezelf want ik schenk alles aan het kankerfonds. Ik wil gewoon een voorbeeld stellen en ziekenhuizen wakker schudden van wat er onder hun dak gebeurt."

Het Sint-Mariaziekenhuis zegt de klacht te zullen onderzoeken. Volgens de betrokken arts leidt een tweede opinie vragen zo kort voor een ingreep bijna altijd tot annuleren en konden de kostbare operatie-uren dan beter door andere collega's worden gebruikt.

Beeld: en.wikipedia.org