Diëten die werken als medicijn tegen kanker

Diëten die werken als medicijn tegen kanker
ma, 16/07/2018 - 13:56
Door: jvklinken
0 reacties

Voeding kan kankermedicijnen beter doen werken, tonen nieuwe studies. Sommige diëten blijken zelf te werken als een medicijn. En: de ene calorie is de andere niet.

Voeding vermag veel. Onderzoek heeft aangetoond dat het mediterraan dieet, dat verwant is aan het Moermandieet, het risico op kanker aanzienlijk vermindert. Indirect is voeding ook van invloed. Wie veel gemaksvoedsel tot zich neemt en daardoor diabetes of zelfs obesitas krijgt, heeft een grotere kans op kanker dan anderen. 

Dat voeding kankertherapieën kan beïnvloeden, is ook niet helemaal nieuw. Wel nieuw is dat toponcologen zich hiervoor gaan interesseren.  Het wetenschappelijke blad Nature  meldt: "Het juiste dieet kan de werking van kankermedicatie versterken, zo wijzen recente studies uit."

Zo ontdekte Karen Vousden (Francis Crick Institute) vorig jaar dat beperking van de aminozuren serine en glycine  proefdieren beschermen tegen kanker. Serine zit in eiwitten. 

Door histidine minder chemo nodig

Nieuw onderzoek laat zien dat het aminozuur histidine toevoegen aan het voer van proefdieren een bepaalde chemotherapie tegen leukemie versterkt. Histidine zit vooral in bonen, soja, noten en in vlees en kun je als supplement nemen.
Onderzoeker David Sabatini (Whitehead Institute for Biomedical Research) en zijn team hopen dat het ook bij mensen toe te passen is, zodat patiënten histidine-supplementen kunnen krijgen en ze minder chemotherapie nodig hebben.

'Ketogeen' dieet werkt als medicijn

Uit nog een ander onderzoek blijkt dat een ‘ketogeen’ dieet, met heel weinig koolhydraten en erg veel vet, bepaalde kankermedicatie die tot nu niet zo goed werkte wel efficiënt maakt. “Het dieet werkt eigenlijk zelf als een medicijn”, zegt onderzoeker Siddhartha Mukherjee (Columbia University), vooraanstaand oncoloog daarover in The Guardian.

De uitdaging is nu om de stap naar mensen te maken, want onderzoekers zijn er zo goed als zeker van dat er gelijkaardige effecten zijn. Of het om exact dezelfde verbanden gaat, is nog een open vraag.

Mukherjee start alvast met veertig lymfeklier- of baarmoederkankerpatiënten. Zij zullen het ketogeen dieet volgen. Het is maar een van een reeks onderzoeken met voeding en kanker die in de VS en Europa starten, onder andere ook aan de KU Leuven.

“Meer en meer zien we dat de ene calorie de andere niet is”, zegt Mukherjee. “Je kunt met twee andere diëten hetzelfde aantal calorieën consumeren, maar de impact op kanker kan helemaal anders zijn."

'Lichaam zo sterk mogelijk maken'

De wetenschappers benadrukken echter dat het geen goed idee is nu zelf aan de slag te gaan met de nieuwste inzichten. “Ga nu geen ketogeen dieet volgen”, zeggen ze. Want er is geen enkel bewijs dat zo’n dieet op zich werkt tegen kanker, enkel dat het een medicijn boost. Bovendien varieert ook het metabolisme per persoon, dus de uiteindelijke toepassingen zouden niet alleen per kanker en per medicijn maar ook per patiënt verschillen.

“Een belangrijke boodschap”, reageert Sanne Mouha, diëtist op de afdeling Oncologie aan het UZ Leuven in de Vlaamse krant De Morgen. "Geen enkel voedingsmiddel veroorzaakt rechtstreeks kanker, maar wat wel zeker is, is dat je lichaam maar best zo sterk mogelijk is tijdens de behandelingen. En dat kan alleen met uitgebalanceerd en gewoon gezond eten.” 

Beeld: nieuws voor dietisten.nl

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht