Diëten voor iedereen bestaan niet

Diëten voor iedereen bestaan niet
do, 20/06/2019 - 12:35
Door: jvklinken
1 reacties

Een Londense eeneiige tweeling, Kinga en Kata Varnai, eten gezond, sporten geregeld en ontbijten met havermout met noten en fruit. Kata kan gerust witbrood als ontbijt eten zonder een glucosepiek te krijgen, maar Kinga wel. Andersom reageert Kinga op volkoren roggebrood met een piek, maar Kata niet.  
 

Stofwisseling kan veranderen

Rara, hoe kan dat? Je zou denken dat mensen die genetisch identiek zijn, op dezelfde wijze op voedsel reageren. Dat is dus niet zo, ontdekten Londense onderzoekers in hun Predict-studie.

Werd lange tijd gedacht dat de samenstelling van de maaltijden bepalend was voor je gezondheid, in werkelijkheid zijn de individuele verschillen in de stofwisseling, het tijdstip van eten en de mate van lichaamsbeweging net zo belangrijk. Om het nog complexer te maken: je stofwisseling is niet in beton gegoten. Die kan in de loop der jaren veranderen.

Diëten hebben betrekkelijke waarde

Diëten hebben derhalve een betrekkelijke waarde. Voedingsadviezen op maat hebben de toekomst. Daarin spelen calorieën een marginale rol.

Want: personen reageren verschillend op voeding met dezelfde hoeveelheid calorieën. De een wordt dik, de ander blijft mager. 
Conclusie: Er bestaat geen ‘iedereen’. Geen twee mensen zijn gelijk in wat ze het beste kunnen eten. 

Sommige deelnemers vertoonden na dezelfde maaltijden langdurige pieken van glucose en insuline in het bloed. Anderen die precies hetzelfde aten, hadden hoge niveau’s van vetten in hun bloed, die maar langzaam weggewerkt werden.

Beeld: nl.wikipedia.org

Reacties (1)

hamschram's picture

hamschram
21 June 2019

Er bestaan nogal wat spreekwoorden die het verschil verklaren. Iknoem er enkele
"geen appels met peren vergelijken'
"zoveel hoofden zoveel zinnen"etc etc
Er bestaan vgl Moerman maar 1 soort kanker en dat is "het deraillement van de stofwisseling" Dat is de definitie. En dus is er ook maar 1 dieet: het Moermandieet door de oude heer zelf verzonnen/ontdekt.
En niet zoals de microscoop wetenschap zegt: Voor elke DNA is er een andere kanker. Hooguit een andere naam . Voorbeeld 60 jaar geleden waren er 4 lymfe kanker nu zijn er minstens 28. In de toekomst zullen er nog ontelbare meer ontdekt worden en de farmaceutische industrie zal voor elke naam een ander middel verzinnen.