Dineren met korstmos en dulse zeewier

Dineren met korstmos en dulse zeewier
di, 18/06/2019 - 11:59
Door: jvklinken
0 reacties

Calamondin

Bijna geruisloos zijn allerlei nieuwe begrippen het gezondheidsjargon binnen geslopen. Je zou zomaar de weg kwijt raken. Goed idee van het AD om een lijstje voor leken samen te stellen. 

Faux vlees

Vegan zit al een tijdje in de lift, en meer dan ooit tevoren vind je vegetarische of veganistische opties op restaurant en in de supermarkt. Kijk er niet vreemd van op als je op "faux vlees" stuit. Het staat voor vleesvervangers die enorm aan populariteit winnen.

Intraveneuze vitaminetherapie

In de VS is de intraveneuze vitaminetherapie een regelrechte hype. De trend is nu ook naar Europa aan het overwaaien. Bij IV-therapie worden mineralen, vitaminen en antioxidanten via een infuus of injectie in het lichaam gebracht. Een energieboost is het resultaat. Toch zegt de Vlaamse klinisch nutritioniste Elisabeth De Waele dat  het infuus volledig overbodig is. ,,Je hebt geen behandeling nodig als je niet ziek bent. Zo zoek je onnodige ­risico’s op.” Let wel op de toevoeging "als je niet ziek bent."

Nudging

Het Engelse "to nudge" betekent iemand een zacht duwtje geven. Nudging is een techniek uit de gedragspsychologie waarbij mensen subtiel en onbewust aangespoord worden om gewenst gedrag te vertonen. Ons brein heeft van nature de voorkeur om vanuit oude patronen of impulsen te reageren en kiest graag voor de makkelijkste weg. Zo is het moeilijk om te weerstaan aan snoep, chocolade en junkfood als het voor het grijpen ligt. Door bijvoorbeeld gezonde alternatieven op ooghoogte in je voorraadkast te leggen, zal je veel minder snel  iets zoets of vets pakken. Je stimuleert jezelf dus om gezonde keuzes te maken door je brein een beetje te misleiden.

Cannabisolie

Op het gebied van cannabis heerst een hardnekkige vorm van spraakverwarring. Enige uitleg kan daarom geen kwaad. Een cannabisplant bevat wel honderd verschillende werkzame stoffen. De bekendste zijn cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC). Van beide stoffen worden oliën gemaakt. CBD-olie of olie afkomstig van de hennepplant heeft geen psychoactieve bijwerkingen. Lees: je kan er niet high van worden. Wietolie of THC-olie is wel een roesopwekker. Het zorgt ervoor dat gebruikers zich plots beter voelen en aangename prikkels veel intenser ervaren. Beide hebben medicinale werkingen: ze genezen kwaaltjes en kunnen ziektesymptomen de kop indrukken.

Zo gebruiken patiënten cannabisolie tegen pijn bij kanker, MS (multiple sclerose) of artritis. Anderzijds zou het hiv-patiënten ook helpen tegen misselijkheid en geeft het ze hun eetlust terug. Er zijn zelfs voorbeelden dat cannabis kanker en andere chronische ziekten genas.
Nog anderen gebruiken het dan weer bij slaapstoornissen of nemen enkele druppels om hun tics - zoals het syndroom van Gilles de la Tourette - onder controle te houden. Enkel CBD-olie kan legaal aangekocht worden, in Nederland alvast en enkele andere Europese landen. Niet bij ons. Wietolie is daarentegen niet legaal. De verkoop van wiet(olie) door coffeeshops wordt gedoogd maar ze mogen het niet verkopen voor medische doeleinden.

Korstmos

Korstmos is een organisme dat lijkt op een champignon en inmiddels op het menu van vele sterrenchefs staat.

Dulse zeewier

Ook Dulse zeewier is aan een opmars bezig. Het gezonde voedingsmiddel is niet alleen rijk aan vezels en vitamine A, maar ook een afrodisiacum en het ideale middeltje tegen een kater. Het zeewier smaakt een beetje naar bacon en je kan het zo uit de verpakking eten als tussendoortje.

Calamondin

Qua fruit wint de citrusvrucht calamondin dan weer aan populariteit. De vrucht heeft een bitterzoete smaak en wordt zo gegeten of verwerkt in tal van gerechten.

Kimchi & kefir

Gefermenteerde producten zoals kimchi en kefir (zie MMV-Voedingsmiddelenlijst) worden door foodies en gezondheidsbloggers geroemd om hun positieve effecten voor je darmen. Twee van de meest bekende voorbeelden zijn kimchi en kefir. Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten en kool, terwijl kefir een koolzuurhoudende melkdrank is die wordt gemaakt van melkzuurbacteriën en gisten.

Kikkererwtenmeel, boekweitmeel, sorghummeel en amaranthbloem

Ook verschillende nieuwe bloemsoorten zoals meel van gedroogde kikkererwten (zie MMV-Voedingsmiddelenlijst), boekweitmeel (gemaakt van boekweitkorrels die behoren tot de pseudogranen), sorghummeel (een volkoren meel met een neutrale smaak) veroveren steeds meer keukens en amaranthbloem. Vaak wordt gekozen voor deze bloemsoorten omdat ze glutenvrij en eiwitrijk zijn.

Dirty dozen & clean fifteen

Ook biologische voeding zit in de lift. De Amerikaanse Environmental Working Group maakt jaarlijk een lijstje met twaalf soorten zwaar bespoten groenten en fruit die je beter bio koopt (de dirty dozen) en een eentje met 15 die ook oké zijn als ze conventioneel gekweekt werden (de clean fifteen). 

Tot de dirty dozen behoren: aardbeien (tenzij uiteraard uit eigen tuin), spinazie, nectarines, appels, druiven, perziken, kersen, peren, tomaten, selder, aardappelen en paprika’s. De clean fifteen bestaat uit avocado, maïs, ananas, kool, ui, peultjes (bevroren), papaja’s, asperges, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, kanteloep, bloemkool en broccoli.

Gerelateerde artikelen in Uitzicht