Drink gerust drie tot vijf koppen koffie

Drink gerust drie tot vijf koppen koffie
do, 07/12/2017 - 12:45
Door: jvklinken
0 reacties

Is koffie nu wel of niet gezond? En zo ja, hoeveel kopjes per dag? De  wetenschap is er eindelijk uit.

Naar koffie zijn al honderden onderzoeken gedaan maar een keiharde uitkomst ontbrak vrijwel altijd. Britse onderzoekers hebben nu al die studies minutieus doorgenomen en ze zijn eruit: dagelijks koffie drinken beschermt tegen tal van ziekten.

Drie koppen koffie per dag verlaagt volgens de Britten de kans op een voortijdige dood met 17 procent, vergeleken met mensen die geen koffie drinken. Wie over drie koppen heengaat, zit nog steeds goed. Dagelijks zes koppen beschermt nog steeds een beetje tegen een snelle dood. Wie het koffieleuten moeten beteugelen, zijn zwangere vrouwen. Ter wille van hun kindje-in-wording moeten ze zich beperken tot hooguit twee kopjes per dag.  

Het resultaat van het Britse onderzoek is terug te lezen in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift BMJ.   

Meeste bescherming tegen leverziekten

Koffie beschermt het meest tegen leverziekten, tegen de dood na een hartaanval, jicht, de ziekte van Parkinson, nierstenen, mondkanker en diabetes type-2. De uitkomsten komen sterk overeen met een eerder vergelijkbaar onderzoek van Italiaanse, Britse en Amerikaanse universiteiten. De conclusie van dat onderzoek luidde: „Vier à vijf koppen koffie passen in een gezond dieet”.

Ons eigen Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) waarschuwde onlangs nog voor koffie vanwege de acrylamide die bij het branden wordt gevormd. Het   RIVM ging echter niet in op de vele onderzoeken van de laatste jaren die eerder op een positieve dan een negatieve bijdrage van koffie aan onze gezondheid wijzen. Ook is eerder onderzocht hoe bedreigend de hoeveelheid acrylamide in koffie is maar dat bleek erg mee te vallen. 

Wel geldt voor de volgers van het Moermandieet dat het beter is koffie te laten staan of anders met mate te drinken. Kanker kan een gevolg zijn van een tekort aan vitaminen, mineralen, spoorelementen, enzymen en dergelijke. Dit tekort moet dus aangevuld worden en dat gebeurt niet met koffie maar  wel met verse sappen.

Beeld: quora.com