Droevig gesteld met aanbod supermarkt

Droevig gesteld met aanbod supermarkt
do, 31/08/2017 - 11:56
Door: jvklinken
0 reacties

Het gros van het aanbod in de supermarkten bestaat uit bewerkt voedsel. Dat wordt vaak beweerd maar klopt het ook? Zeker. Het is zelfs nog erger dan gedacht.

“Ultra-processed foods” wordt het officieel genoemd. Het staat voor sterk bewerkt fabrieksvoedsel. ‘Waakhond’ foodwatch onderwierp het supermarktaanbod aan een onderzoek en vond dat 70 procent de toets der kritiek niet kan doorstaan.

Het  gaat bijvoorbeeld  om producten als frisdrank, snacks en fastfood. Ze bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig mineralen, vitaminen en vezels. Ultra-processed foods worden in verband gebracht met obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker.

Iedere week komen er in ons land 1200 nieuwe patiënten met suikerziekte  bij

Onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maar ook ons eigen Voedingscentrum waarschuwen voor sterk bewerkt voedsel, dat een steeds groter deel van het westerse voedselaanbod is gaan uitmaken. Foodwatch wijst erop dat er in Nederland wekelijks 1.200 nieuwe patiënten met diabetes type 2 (suikerziekte) bij komen. Daarom  vindt de organisatie dat de overheid een actief voedselbeleid moet voeren. Te denken valt aan een lagere belasting op verse groente en fruit, wettelijke maatregelen tegen kindermarketing van junkfood en het uitbannen van misleidende etiketten.” 

foodwatch selecteerde bij de drie grootste supermarkten in Nederland (Albert Heijn, Jumbo en Lidl) willekeurig 651 voedingsproducten. De producten werden ingedeeld in vier categorieën:

  • vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel (bijvoorbeeld verse groente, fruit, eieren, melk)
  • bewerkte ingrediënten (bijvoorbeeld fles olie, pot zout)
  • bewerkt voedsel (bijvoorbeeld brood, fruit/groenteconserven, geconserveerde vis, ham)
  • sterk bewerkt voedsel (bijvoorbeeld chips, hamburgers, ontbijtgranen, soepen, kant- en klare maaltijden, frisdrank, toetjes excl. yoghurt).

Verrassend is toch wel dat ruim 70  procent van de onderzochte producten in de categorie sterk bewerkt fabrieksvoedsel viel.

Fabrikanten voegen inderdaad veel suiker, vet en zout toe

De veel gehoorde klacht over ultra-processed foods is dat er door de fabrikanten veel suiker, vet en zout aan wordt toegevoegd. Het onderzoek van foodwatch bevestigt dat. Aan meer dan driekwart van dit fabriekseten is suiker toegevoegd zoals aan maaltijdsalades, pastasaus, vleesbeleg, gepaneerde vis, ovenkroketten, zoutjes, soep, brood(puntjes), kaas-uienbroodjes, worstenbroodjes, pita broodjes, kipkerriesalade, aardappelsalade, bbq-saus, mosterddip, beschuit, tomatenketchup, ontbijtgranen, toastjes en pindakaas.