Duitse prof kielhaalt Big Pharma

Duitse prof kielhaalt Big Pharma
di, 26/09/2017 - 13:12
Door: jvklinken
0 reacties

Kanker is hard op weg een ziekte te worden die is te beteugelen maar  dat zal niet aan de farmaceutische industrie te danken zijn.

Eén op de drie Nederlanders krijgt kanker. Wie door de ziekte wordt getroffen, heeft een gerede kans dat hij nieuwe medicijnen krijgt waarmee een behandeling op maat kan worden gegeven. Die hebben als groot voordeel dat ze alleen de kwaadaardige cellen aanpakken. Andere nieuwe medicijnen peppen juist het immuunsysteem op. Geweldige middelen met één maar. Ze kosten jaarlijks tussen de 50.000 en  150.000  euro  per patiënt.

Bij farmaceutische concerns gaat vlag uit

Tot nu toe helpen deze middelen maar een minderheid van de kankerpatiënten. Dat lijkt te gaan veranderen. In de VS gingen er nog eens 120 medicijnen de laatste fase van klinisch onderzoek in en dat zullen er in de toekomst nog veel meer worden. Bij de farmaceutische concerns gaat de vlag uit. De nieuwe medicijnen tegen kanker stuwen de aandelenkoersen van de bedrijven  flink op. Zelfs met geneesmiddelen tegen zeldzame kankersoorten worden miljardenwinsten gemaakt.

Maar dat gaat niet onopgemerkt. De concerns van de kankerindustrie liggen zwaar onder vuur. Een van de criticasters is de Duitse klinisch epidemioloog prof.dr. Karl Lauterbach.

Een van zijn verwijten die hij in het weekblad Der Spiegel verwoordt, luidt dat veel nieuwe middelen het leven van de patiënten met slechts een paar weken of maanden verlengen. Tot genezing komt het bijna nooit omdat de patiënten meestal na korte tijd resistent worden tegen de medicijnen. De tumor komt dan vaak des te sterker terug.

Als gevolg van de agressieve marketing en daarop toegesneden studies wordt het profijt van de medicijnen stelselmatig door artsen en patiënten overschat. Er worden verwachtingen gewekt die niet waar te maken zijn.

In eerste maanden zijn kosten van onderzoek al terugverdiend

Ook de hoge prijzen lokken veel kritiek uit. Big Pharma mag dan beweren dat de ontwikkelingskosten van een nieuw medicijn meer dan een miljard dollar bedragen, de werkelijke onderzoekskosten bedragen ‘slechts’ 100 à 200.000 dollar. Dat is in de eerste maanden na toelating op de markt alweer terugverdiend.

Een derde ernstig verwijt van Lauterbach is dat de grote concerns hun macht misbruiken. Er zijn maar vijf tot tien grote internationale ondernemingen die nieuwe geneesmiddelen tegen kanker op de markt kunnen brengen. Enkele grote concerns, in samenwerking met Amerikaanse topuniversiteiten, dicteren de prijzen van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker. Hun marktpositie ik net zo stevig als die van Google of Amazon.

Cruciale  onderzoeken wegens geldgebrek  gestaakt

Nog ernstiger is dat de belangrijkste nieuwe geneesmiddelen op het gebied van kanker niet afkomstig zijn van de eigen researchafdelingen maar van universiteiten en onderzoeksinstituten van de overheid. Farmaceutische bedrijven geven slechts 1,3 procent van hun omzet uit aan fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Terwijl de concerns de hoogste winsten uit de geschiedenis behalen, moeten belangrijke fundamentele onderzoeken wegens geldgebrek worden gestaakt. Het gaat dan om projecten die uitmaken wanneer kanker te genezen zal zijn.

Tot slot dreigt de stijging van de prijzen ertoe te leiden dat de behandeling van kankerpatiënten onbetaalbaar wordt. Er is al door Amerikaanse kankerspecialisten en toonaangevende instituten op aangedrongen om de prijzen te verlagen. Anders zal er volgens Lauterbach op den duur op de verpleging en preventie moeten worden bezuinigd.

Beeld: forbes.com