Ei zou toch minder gezond zijn

Ei zou toch minder gezond zijn
vr, 05/04/2019 - 13:17
Door: jvklinken
1 reacties

Volwassenen die veel eieren eten, hebben een hoger risico op hartziekte en overlijden. Met die conclusie gooien Amerikaanse onderzoekers van de Northwestern University (Chicago) de knuppel in het hoenderhok.

Van het onderzoek wordt melding gemaakt in JAMA, een toonaangevend medisch tijdschrift. De onderzoekers leggen de verklaring volledig bij cholesterol, waarvan eieren een van de grootste bronnen zijn. Daarmee is cholesterol terug van weg geweest.

Cynisch is dat de Amerikaanse voedingsrichtlijnen (2015-2020 Dietary Guidelines for Americans)  de aanbeveling voor (lage) cholesterolinname sinds 2015 net hebben weggelaten.

Toename van risico erg bescheiden

De resultaten zijn berekend op basis van zes grootschalige cohortstudies met een totaal van bijna 30.000 deelnemers die gemiddeld 17 jaar gevolgd werden. Per 300 mg cholesterol dat iemand dagelijks inneemt, neemt het risico op hartziekte met 17 procent toe. Drie tot vier eieren per week is geassocieerd met een 6 procent (relatief) hoger cardiovasculair risico.

De toename van het risico is dus erg bescheiden. Voor de onderzoekers is de studie wel het signaal om consumptie van eieren te matigen. "Onze studie toonde dat wanneer twee personen precies hetzelfde voedingspatroon volgen en eierconsumptie het enige verschil is, dan konden we het effect van die eieren op hartziekte direct meten", verklaart een van de onderzoekers, Norrina Allen.

Laatste woord nog niet gezegd

Het laatste woord over eieren is hiermee zeker niet gezegd. Er is al meteen scherpe kritiek op het onderzoek gekomen. Ook wijzen critici erop dat de uitkomst alleen geldig is voor de Amerikaanse bevolking. Anders gezegd: de uitkomst van eenzelfde onderzoek in Europa zou weleens heel anders kunnen zijn. 

In het Moerman-/NTTT-dieet wordt één eidooier per dag aanbevolen. Daar zijn goede redenen voor, zoals de Voedingsmiddelenlijst laat zien.

Beeld: wateetons.nl

Reacties (1)

hamschram's picture

hamschram
12 April 2019

Het zou toch wel leuk zijn om het advies van Moerman te volgen en 1 rauw ei per dag te nuttigen. Niet hardgekookt : dat is juist een cholesterol bom en ook niet klakkeloos een onderzoek naar een ei. Alle niet rauwe eieren zijn een gevaar voor de gezondheid, zowel voor de cholesterol als voor het reactievermogen van de interstitiele ruimte..
Gekookte, gebakken, etc bewerkte vlees, vis ,ei, is allemaal hetzelfde. Alleen gezonde mensen kunnen dat eten. Een kankerpatiënt is niet gezond..

Een denkertje: waarom komt er geen kuiken uit en gekookt etc ei.

Veel sterkte H. A. M. Schram, med drs, arts.