Eindelijk erkenning voor probiotica

Eindelijk erkenning voor probiotica
do, 09/08/2018 - 14:08
Door: jvklinken
0 reacties

Probiotica voorschrijven om de darmflora te herstellen na het gebruik van antibiotica. Menig complementair arts doet dat al jaren. Er is nu eindelijk steun van officiële zijde.

Het wetenschappelijke tijdschrift BMC Gastroenterology lanceert deze week een nationale gids waarin het inzetten van probiotica bij het gebruik van antibiotica wordt gepropageerd. Het initiatief kwam onder andere van ons eigen instituut TNO. 

De gids geeft een overzicht van klinisch bewezen probiotica die samen met antibiotica kunnen worden gebruikt om zo antibiotica-geassocieerde diarree te voorkomen. Even scrollen en je vindt een waardering per merk. Op  nummer 1 is Vitals geëindigd met drie sterren. Producten kregen drie sterren als er een effect werd gevonden in tenminste drie studies. De verschillende producten zijn allemaal te koop voor consumenten; doorgaans via internet. 

De gids moet een handvat bieden aan patiënten, consumenten en zorgprofessionals zoals huisartsen, diëtisten en apothekers. 

Verstorend effect van antibiotica op darmflora

Antibiotica worden veel gebruikt in de strijd tegen bacteriële ziekteverwekkers. Toch hebben deze medicijnen veelal ook een effect op de  gezonde bacteriën in de darm. Deze darmflora  is van groot belang  voor een optimale werking van de darmen en is daarmee onmisbaar voor je gezondheid. De antibiotica (met name breed-spectrum antibiotica) kunnen  een verstorend effect hebben op de darmflora, met verschillende nadelige gevolgen. Dit is een veelvoorkomend probleem, aangezien het breed- spectrum antibioticum amoxicilline met een grote kans op klachten het meest voorgeschreven antibioticum is in Nederland met 1,2 miljoen gebruikers in 2017. 

Antibiotica-gerelateerde diarree (AGD) is daarbij een van de meest voorkomende bijwerkingen. Probiotica zijn microben die, indien ze in voldoende mate worden toegediend in zuiveldrankjes of als voedingssupplement, een gezondheidsbevorderend effect hebben. Het is bewezen dat de inname van bepaalde probiotica bij antibioticagebruik een preventieve werking heeft en de kans op AGD verkleint.

Beeld: kotaku.com.au