Elektrosmog, overal elektrosmog

Elektrosmog, overal elektrosmog
vr, 15/02/2019 - 16:31
Door: jvklinken
0 reacties

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat elektromagnetische straling slecht is voor onze gezondheid. Door de komende 5G-technologie neemt deze dreiging alleen maar verder toe.

Dat blijkt uit een publicatie in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift The Lancet van dr. Priyanka Bandara en dr. David O Carpenter. Met name Carpenter staat te boek als een zwaargewicht. Hij is een expert op het gebied van publieke gezondheid en is verbonden aan de University at Albany (New York). Zijn opleiding genoot hij aan ‘Harvard’.

Groter risico op kanker

De auteurs wijzen erop dat de bestaande normen, die alleen rekening houden met de (lokale) opwarming in het menselijk lichaam, tekort schieten. Ze houden geen rekening met biochemische en fysiologische verstoringen terwijl die wel degelijk aan de orde zijn. Daarbij moet gedacht worden aan veranderingen in hersenactiviteit, immuunreacties, oxidatieve stress, DNA-schade en een groter risico op kanker.

“De afgelopen twee decennia heeft zich een ongekende menselijke blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische straling vanaf de conceptie tot de dood voorgedaan”, zo constateren Bandara en Carpenter. Ze stellen dat er bewijs voor effecten van elektrosmog op het centrale zenuwstelsel, inclusief veranderde neurologische ontwikkeling en verhoogd risico op sommige neurodegeneratieve ziekten. Het aantal gevallen hiervan neemt gestaag toe.

Neurologische stoornissen bij kinderen

Verder zijn er aanwijzingen voor een verband tussen neurologische of gedragsstoornissen bij kinderen en blootstelling aan draadloze apparaten. De twee wetenschappers spreken van “een grote bron van zorg.”

De meest gangbare frequenties voor moderne draadloze communicatie, zijn gestegen van extreem lage natuurlijke niveaus naar ongeveer 1018 keer. Radiofrequente elektromagnetische straling wordt ook gebruikt voor radar, beveiligingsscanners, slimme meters en medische apparatuur (MRI, diathermie en radiofrequente ablatie). Het is waarschijnlijk de snelst groeiende blootstelling aan het milieu sinds het midden van de 20e eeuw, en de niveaus zullen opnieuw aanzienlijk stijgen, omdat technologieën zoals het internet der dingen en 5G miljoenen meer radiofrequente zenders om ons heen toevoegen

'Bijen bedreigd door elektrosmog'

In een grafiek brengen ze in beeld dat de elektrosmog binnen 20 jaar gigantisch is gestegen, met alle gevolgen van dien. Er mag dan prominent worden beweerd dat de inzet van draadloze technologieën geen gezondheidsrisico's vormen, er is volop bewijs voor het tegendeel. Niet voor niets hebben 244 wetenschappers uit 41 landen gezamenlijk een verzoekschrift bij de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en de VN ingediend voor onmiddellijke maatregelen om de blootstelling van het publiek aan kunstmatige elektromagnetische velden en straling te verminderen.

Er zijn volgens de auteurs ook aanwijzingen voor de effecten van radiofrequente elektromagnetische straling op flora en fauna. De gerapporteerde wereldwijde vermindering van bijen en andere insecten is bijvoorbeeld aannemelijk gekoppeld aan de verhoogde radiofrequente elektromagnetische straling in de omgeving. Honingbijen behoren tot de soorten die magnetoreceptie gebruiken, die gevoelig is voor elektromagnetische velden, voor navigatie.

Publicatie in The Lancet

5G: Superstraling die ziek maakt

Beeld: de.wikipedia.org

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht