En weer staat afweer in kankeronderzoek centraal

En weer staat afweer in kankeronderzoek centraal
ma, 12/06/2017 - 13:56
Door: jvklinken
1 reacties

De veelgeprezen immunotherapie gaat uit van de  gedachte dat ons afweermechanisme een extra zetje nodig heeft om tumorcellen op te ruimen. Er is nu een vaccin in aantocht dat op dezelfde manier werkt.

De Belgische Damya Laoui weet er alles van. Ze is onderzoekster aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. De methode waaraan ze werkt, is bedoeld om afweercellen uit verwijderde tumoren in te zetten als vaccin voor de patiënt tegen uitzaaiingen nadien. De methode is innovatief en kent zijn weerga niet in de kankerbestrijding.

Verder is het bijzonder dat het principe van benutting van de afweer van het eigen lichaam tegen kanker overeenkomt met de therapie die Cornelis Moerman ontwikkelde. Zijn uitgangspunt was dat het lichaam in staat is zelf de strijd tegen kanker op te nemen. Gezonde voeding, een gezonde geest en supplementen zag hij  als essentiële aanjagers van het immuunsysteem.

Herval met uitzaaiingen

Laoui zegt in de Vlaamse krant De Tijd: “We zien dat kankerpatiënten heel vaak die eerste kanker overwinnen, maar na vijf à tien jaar hervallen met uitzaaiingen over het hele lichaam, waarna ze de zware strijd toch verliezen.”

De cellen die Laoui wil inzetten, zijn dendritische cellen, die deel uitmaken van het immuunsysteem. In tumoren worden veel types van die cellen onderdrukt of zelfs door de tumor gebruikt om tegen het lichaam in te werken. Enkele van die cellen blijven echter weerstand bieden en daar ligt de sleutel.

Uit het bloed

Laoui haalt die cellen uit tumoren om ze in te zetten als heel persoonlijk vaccin om toekomstige uitzaaiingen te voorkomen. “Er is heel wat onderzoek naar zulke cellen, maar onderzoekers halen ze vaak uit het bloed, waardoor ze niet weten of de kanker de cellen onderdrukt of niet. Door ze rechtstreeks uit de tumor te halen, kan je dat uitsluiten.”

Superpersoonlijk

Het onderzoeksteam waar Laoui deel van uitmaakt, ontdekte twee soorten cellen, die elk inzetbaar zijn tegen specifieke kankers. “Ze werken beide tegen alle types van kanker, maar afhankelijk van de kanker werkt de ene net iets beter dan de andere.

Eenmaal uit de tumor gehaald kunnen de cellen op twee manieren de strijd met kanker aanbinden. Een behandeling met de cellen kan een tumor doen inkrimpen, wat kan helpen bij kankers die moeilijk te verwijderen zijn.

Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden als vaccin om uitzaaiingen te voorkomen. “Het zijn lichaamseigen cellen, die we als superpersoonlijke immunotherapie gaan inzetten”, aldus Laoui.

De nieuwe immunotherapie is enkel op muizen getest. Het team zoekt nu bedrijven, ziekenhuizen en patiënten om aan de klinische studies te beginnen. Een vaccin kan er zijn over vijf à tien jaar.

Beeld: wikipedia.org

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

 

Reacties (1)

hansstoop's picture

hansstoop
15 June 2017

Fantastisch om te lezen dat er toch gekeken en geluisterd wordt naar de alternatieve behandelingen bij kanker. Gorter o.a. is al jaren bezig met zijn dendritische reticulumceltherapie en hyperthermie, en al heel lang geleden werd er al van een soort van tumorvaccin gesproken. Alternatief wordt op deze wijze een reguliere behandeling.