En weer wordt zonnen afgeraden

En weer wordt zonnen afgeraden
di, 30/06/2015 - 09:46
Door: jvklinken
0 reacties

Kijk uit dat u niet te lang in de zon verblijft, luidt  het officiële advies dat ons met het oog op de naderende hittegolf van deze week wordt ingepeperd. Met het uv-licht van de zon is het oppassen geblazen, zo wordt voor de zoveelste keer gewaarschuwd. Beetje sneu want die goede raad is voor een deel achterhaald.

Schade

Zonlicht is buitengewoon krachtig. Dat weet iedereen die iets te lang met zijn witte velletje een te langdurig zonnebad heeft genomen. Het uv-licht van de zon is in staat chemische verbindingen te breken en zo veranderingen in ons DNA aan te brengen, Als dat maar vaak genoeg gebeurt, kunt u huidkanker krijgen. Vooral melanoom is berucht. Ons wordt dezer dagen krachtig op het hart gebonden zulke DNA-schade te voorkomen.

Gematigd

Toch is die bezorgdheid voor een deel overdreven. De laatste jaren slaan medische wetenschappers een veel gematigder toon aan. Kankeronderzoeker dr. Hans Stoop gaf in Uitzicht nummer 4-2015  aan dat we ons niet het  hoofd op hol moeten laten jagen. Bij ca. 15.000 mensen wordt jaarlijks huidkanker vastgesteld maar daarvan is slechts 10 procent veroorzaakt door een overmaat aan zonlicht. Een sterke aanwijzing is ook dat huidkanker meestal ontstaat op plaatsen in ons lichaam die weinig in de zon komen.  Mensen uit Afrika krijgen het zelfs vaak op de voetzolen.

Bescherming

We moeten ons vooral niet zo bang laten maken dat we de zon gaan mijden. De vitamine D die we van de zon krijgen, beschermt namelijk tegen allerlei vormen van kanker en andere ziekten. Verder zijn er aanwijzingen dat een beetje uv-licht ook beschermt tegen depressie, hoge bloeddruk, multiple sclerose en hartaanvallen.

Lichte huid

Verder is het goed om te weten dat mensen met een lichte huid sneller verbranden en daarmee ook meer risico lopen op huidkanker. 

De Britse onderzoeker Oliver Gille propageert onomwonden midden op de dag in de zon te gaan zitten. Ook het bedekken van het lichaam tegen de zon is niet nodig. Als u maar zorgt dat u  niet verbrandt. Smeren dus met zonnebrandcrème als het gevaar van verbranding op de loer ligt.

Beeld: www.wikinewforum.com