Ene calorie is andere niet

Ene calorie is andere niet
di, 05/06/2018 - 12:14
Door: jvklinken
0 reacties

De ene calorie is de andere niet. Sommige calorieën, vooral die afkomstig uit gesuikerde dranken, zijn schadelijker voor onze gezondheid dan andere.

Dat blijkt uit een nieuwe studie aan verschillende Amerikaanse universiteiten, verschenen in het wetenschappelijk vakblad Obesity Reviews.  Een team van 22 wetenschappers heeft ontdekt dat voedingsmiddelen die hetzelfde aantal calorieën bevatten, daarom nog niet hetzelfde doen met ons lichaam. Een concreet voorbeeld: een glas frisdrankje van 340 ml is een stuk ongezonder dan een middelgrote aardappel. Die bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën maar is tegelijk rijker aan vezels, vitamines en kalium. 

Calorieën tellen heeft niet veel nut

 “Alle calorieën kunnen het risico op zwaarlijvigheid en hartziekten vergroten. De reden is eenvoudig: calorieën dragen naast een positieve energiebalans ook meteen bij aan vettoename”, staat er in de studie. Maar verschillende voedingsbestanddelen of -patronen kunnen obesitas en hartaandoeningen meer in de hand werken omdat ze, los van de calorieën, een heel ander lichamelijk mechanisme in gang zetten.

Neem nu opnieuw de dranken, die gezoet zijn met fructose en glucosestroop. Die zijn geneigd om het risico op hartaandoeningen en beroertes te verhogen. Neem je een overeenkomstig aantal calorieën op uit yoghurt of kaas, dan krijg je het tegenovergestelde effect omdat deze voedingsmiddelen de risico’s op de aandoeningen verminderen. Het tellen van calorieën is volgens de Amerikaanse wetenschappers om die reden vrij zinloos. Die stelling werd al eerder gehuldigd maar heeft nu een stevige wetenschappelijke basis.

Het onderzoek benadrukte ook de verschillen tussen voedingsmiddelen die gelijke hoeveelheden vet bevatten. Wie voedingsmiddelen met veel onverzadigde vetten zoals chiazaad en noten eet, kan het ziekterisico verlagen. Het eten van dezelfde hoeveelheid verzadigd vet, te vinden in onder meer rood vlees, verhoogt het risico dan weer.

Beeld: infohub.co.ke