Ene karnemelk is de andere niet

Ene karnemelk is de andere niet
vr, 26/10/2018 - 12:24
Door: jvklinken
0 reacties

Karnemelk is gekarnde melk. Als het goed is. Karnemelk van de boer is inderdaad gekarnd maar karnemelk van de fabriek niet.

De Keuringsdienst van Waarde wijdde gisteravond een uitzending aan het verschil tussen de ene karnemelk en de andere. De conclusie was helder. Karnemelk uit de fabriek is eigenlijk geen karnemelk. Het is aangezuurde ondermelk. 

Karnemelk wordt traditioneel gemaakt in een karnton waarbij de koeienmelk wordt rondgeslingerd. Dat levert melk en boter op. ,,Dan is de karn gebroken”, legt karnemelkmaakster Lisette van der Burg uit. 
De boter wordt gescheiden van de melk. En dat is dat. De karnton - tegenwoordig zijn het metalen vaten - wordt schoongespoeld en dat restje verdwijnt in het riool. Vroeger werd dat toegevoegd aan de melk (vanwege de resten die naar karnemelk smaken), maar Van der Burg vindt dat verwateren zonde. 
Wat haar betreft zou karnemelk uit de fabriek niet zo niet mogen heten. ,,Dat is aangezuurde melk. Dat is een ander proces.”

Bacteriën maken de melk zuur

De uitzending bevestigde dat. In de fabriek wordt aan melk waaruit de room is verwijderd, een cultuur toegevoegd. Dat zijn bacteriën die de melk een zure smaak geven. Het is een vorm van fermentatie, die op zich best gezond is maar die zich duidelijk onderscheidt van karnemelk van de boer.

De Voedingsmiddelenlijst noemt de traditionele karnemelk een aanrader vanwege zijn grote gezondheidsvoordelen. Karnemelk uit de fabriek mist volgens de lijst de positieve eigenschappen van de acidophilus karnemelk. 

 

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht