Ernstig vitamine D-tekort bij kinderen

Ernstig vitamine D-tekort bij kinderen
vr, 20/03/2015 - 22:20
Door: jvklinken
0 reacties

Hebben we straks weer kinderen met rachitis in Nederland? Uitgesloten is dat niet, want zes procent van de kinderen van zes jaar heeft een ernstig tekort aan vitamine D. Onder kinderen van niet-westerse afkomst ligt dat percentage zelfs op twintig procent. Bijna een op de drie kinderen heeft een vitamine D-spiegel die onder de norm ligt. Dat blijkt uit een studie, uitgevoerd door het Erasmus MC en gepubliceerd in The Journal of Nutrition.

De studie had betrekking op 4.164 Rotterdamse zesjarigen. De gemeten bloedwaarden varieerden van 4 tot 211 nmol/L.‘Ernstig tekort’ definieerden de onderzoekers als een serumwaarde van minder dan 25 nmol/L.  Een onvoldoende waarde (25 tot 50 nmol/L) werd gemeten bij 23,6 procent van de kinderen. Om het rijtje af te maken 36,5% scoorde een voldoende (50 – 75 nmol/L) en 33,7% vertoonde met meer dan 75 nmol/L optimale waarden.

Zoals te verwachten viel, waren de tekorten het grootst in de winter (51,3%) en het kleinst in de zomer (10,3%). Kinderen van Afrikaanse, Aziatische, Turkse en Marokkaanse afkomst hadden met 54,5% veel vaker  een onvoldoende vitamine D-status dan kinderen van Nederlandse afkomst (17,6%).

De onderzoekers vonden ook verbanden tussen lage inkomens, weinig buiten spelen en veel televisie kijken. In een subgroep van 1.915  personen werd ook naar het voedingspatroon gekeken. Een lage vitamine D-status hield daar verband met lage kwaliteit van het dieet. Maar niet met het slikken van vitamine D of het gebruik van supplementen in de vroege jeugd.

Slechts een kleine helft van de ouders volgt het advies van de Gezondheidsraad op om kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven. Onderzoeker Edith van den Hooven roept ouders op de site van het Erasmus op alert te zijn. “Door het advies op te volgen, verkleinen zij het risico op vitamine D-tekort bij hun kinderen en mogelijke gezondheidsklachten op latere leeftijd.”

Tekst: Arjan van Groningen

Beeld: Livestrong.com