Ernstig zieke patiënt mist juiste voeding

Ernstig zieke patiënt mist juiste voeding
di, 09/07/2019 - 12:59
Door: jvklinken
0 reacties

Patiënten die in het ziekenhuis verblijven vanwege een ernstige ziekte, krijgen niet wat ze  hard nodig hebben: de juiste voeding. Ook beweging krijgt te weinig aandacht.

Peter Weijs hield afgelopen vrijdag zijn oratie als nieuwe hoogleraar Voeding & Beweging van Amsterdam UMC en wierp meteen de knuppel in het hoenderhok, zo bericht voedingnu.nl. “Voeding en beweging zijn zo vanzelfsprekend, dat we er niet bewust aandacht aan schenken bij een ziekenhuisopname”, betoogde hij “Maar dat moet wel. Juist op zo’n kritisch moment kan aandacht voor de juiste voeding en voldoende beweging achteruitgang op korte termijn verminderen en herstel na de ziekenhuisopname bevorderen.”

Moeder van 85 als voorbeeld

Weijs vertelde over een oudere ziekenhuispatiënt van 85, zijn eigen moeder die tijdens de oratie op de eerste rij zat. “Mijn moeder moest stil blijven liggen en ze kreeg vrijwel geen eiwit. Als je plotseling geen eiwit eet, verliest je lichaam eiwitten. Dat klinkt logisch. Daarnaast verlies je eiwitmassa, zeg maar spiermassa, als je stil blijft liggen. Dit gebeurt ook zonder ziekte, maar als je ziek bent, kan de situatie snel verergeren.”

Iemand van 85 jaar heeft volgens Weijs weinig kans om die spiermassa na verblijf in het ziekenhuis weer terug te krijgen, omdat oudere mensen over het algemeen veel minder bewegen. Zodoende kan het acute verlies van spiermassa in het ziekenhuis bijdragen aan de chronische afname van spiermassa, ook wel sarcopenie genoemd. Dit gaat ten koste van vitaliteit en zelfredzaamheid.

Beeld: rivas.nl