Eten op maat komt eraan

Eten op maat komt eraan
do, 16/08/2018 - 12:24
Door: jvklinken
0 reacties

Eten op maat leek lange tijd toekomstmuziek maar het begint steeds meer werkelijkheid te worden: personalized nutrition. Je eet dan precies wat je lichaam nodig heeft.

We hebben allemaal een verschillende stofwisseling, darmflora en DNA-profiel. Dat betekent dat we eigenlijk allemaal wat anders zouden moeten eten en allemaal andere voedingssupplementen moeten slikken. Waar de een wel bij vaart of baat bij heeft, is voor de ander nutteloos. Medicijnen idem dito. Neem chemokuren. Bij de een slaan ze aan, de ander heeft er niets aan.Geen twee mensen zijn hetzelfde.

Bedrijven meten je gezondheid

Intussen zijn er allerlei bedrijven en bedrijfjes uit de grond gestampt die op deze wetenschap inspelen. Je kunt er je gezondheid laten meten op basis van je bloedwaarden. Het Britse Thriva is er een voorbeeld van. Het is sinds kort een samenwerking aangegaan met  Vita Mojo, een bedrijf gespecialiseerd in gepersonaliseerde maaltijden, meldt Foodlog. 

Via Thriva kan je je bloed laten testen op een heel scala aan biomarkers. Zo bepaalt het bedrijf of je tekorten hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Eerder kon je dit rapport inzien samen met de aanbevelingen van een huisarts om je leef- en eetstijl te verbeteren als dat nodig bleek. 

Meten van voeding gecompliceerd

De samenwerking met Vita Mojo gaat nog een stap verder.  Klanten kunnen de gegevens die ze van Thriva krijgen, koppelen aan hun Vita Mojo-account. Vita Mojo geeft vervolgens aan welke ingrediënten goed bij hun tekorten en behoeftes passen en waarom. Dat leidt de klant vanzelf naar de juiste persoonlijke keuzen.

Critici wijzen erop dat de wetenschap zo ver nog niet is.  Het meten van voeding is gecompliceerd en daarom is het lastig om er een advies aan te verbinden.  Mensen reageren individueel heel verschillend op dezelfde voedingsproducten, bijvoorbeeld afhankelijk van hun microbioom

Ook in ons land dienen zich ontwikkelingen op het gebied van personalized food aan.  Eind 2016 startten Wageningen University and Research en TNO samen het ‘Personalized Nutrition and Health’-consortium om geavanceerd persoonlijk voedings- en gezondheidsadvies op grote schaal mogelijk te maken.

Ook grootgrutter Jumbo houdt zich hiermee bezig. Het verzamelt ervaring en data over personalized nutrition. Het bedrijf bouwt aan een basis die het straks kan inzetten om klanten in de winkels persoonlijke voedingsadviezen te geven. 

Beeld: nl.wikipedia.org