Fabeltjes over onderzoek borstkanker

Fabeltjes over onderzoek borstkanker
vr, 31/10/2014 - 11:27
Door: jvklinken
0 reacties

Wel of niet meedoen aan het landelijk borstkankeronderzoek? En zo ja, kies ik dan voor mammografie of  heeft thermografie de voorkeur? Veel vrouwen worstelen met die vragen en krijgen er veel tegenstrijdige informatie over. Tv-programma's zijn in dit verband meestal geen betrouwbare leidraad maar de uitzending van Eenvandaag van deze week bevatte toch wel heel nuttige adviezens. Die kwamen nota bene van een internist-oncoloog van het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis (AvL) in Amsterdam.

Niet meedoen aan het onderzoek is een prima keuze, zegt Sabine Linn van het AvL in de uitzending. Dat een vrouw er vroeger bij is en dus een betere overlevingskans heeft bij borstkanker, noemt ze een fabeltje. 

Aangepast

Naar aanleiding van de kritiek op de landelijke screening heeft het RIVM de folder "Onderzoek naar Borstkanker" intussen aangepast. De folder meldde dat vrouwen die regelmatig meedoen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan borstkanker dan vrouwen die niet meedoen. 

Deze zin is uit de nieuwe folder verwijderd. Zo'n percentage leidt ertoe dat vrouwen het effect van screenen fors overschatten, vindt een aantal deskundigen. 

Eerder

Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Met het bevolkingsonderzoek kan eerder ontdekt worden of iemand borstkanker heeft. Hierdoor is de kans groter dat de behandeling succes heeft, wordt er in de folder vermeld. 

Er is al jaren discussie gaande of preventieve screening inderdaad zo zinvol is. Lees hierover meer op de MMV-site. Redt het inderdaad levens? Bij vrouwen boven de 70 zeker niet, concludeerde het Leidse LUMC onlangs.

Onderzoek

Wat de keuze tussen mammografie en thermografie betreft: MMV-magazine Uitzicht is bezig met een onderzoek. In de gaten houden dus, ons blad.

beeld: my-rome.org