Fast food doodt 'goede' darmbacteriën

Fast food doodt 'goede' darmbacteriën
do, 14/05/2015 - 11:47
Door: jvklinken
0 reacties

Een prominente Britse dokter beweert dat het eten van junkfood ten koste gaat van de ‘goede’ bacteriën in de darm.

Tim Spector - hoogleraar genetische epidemiologie bij het King’s College in Londen - doet onderzoek naar de relatie tussen darmbacteriën en gezondheid. Hij ontdekte dat voedingspatronen die bestaan uit een beperkt aantal ingrediënten, meestal industrieel bewerkte voedingsmiddelen, een toxische uitwerking hebben op onze darmflora. Veel van de goede bacteriën sterven zelfs enkele dagen na het begin van zo’n dieet.Spector loopt met de bevindingen vooruit op zijn boek The Diet Myth: the real science behind what we eat’ dat zich concentreert op de rol van een gevarieerd dieet in het behoud van een gezond darmklimaat.

In één van de hoofdstukken beschrijft Spector wat er met de darmflora van zijn 23-jarige zoon gebeurde  nadat hij, op verzoek van zijn vader, tien dagen niets anders consumeerde dan kipnuggets, patat, hamburgers en cola. Voordat hij aan het junkfood dieet begon waren er ongeveer 3.500 bacteriesoorten in mijn darm. Tijdens het dieet verloor hij in rap tempo 1.300 bacteriesoorten, vertelt hij in The Australian.

Spector senior leidt eruit af dat veranderingen in de darmflora waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de westerse gezondheidsproblematiek: obesitas, diabetes, kanker, hartkwalen. ‘Hoe diverser je dieet, hoe gevarieerder de bacteriën in je darm, en hoe beter je gezondheid op elke leeftijd’, concludeerde hij in de krant. Een hoogleraar met wie Spector veel samenwerkt, Rob Knight van de Universiteit van Colorado Boulder, toonde eerder al aan dat de transplantatie van darmbacteriën van obese mensen zorgde voor gewichtstoename bij muizen. Spector beweert in zijn boek dat de diversiteit van darmbacteriën in de afgelopen eeuw met ongeveer een derde is gedaald.

Eind april bleek uit een andere studie naar het effect van voeding op darmkanker  dat een vezelrijk dieet het risico van kanker substantieel vermindert. De onderzoekers zetten twintig Amerikanen met een -westers dieet - eiwit- en vetrijk, maar vezelarm - twee weken lang op een Afrikaans dieet - vezelrijk, maar eiwit- en vetarm. En twintig Afrikanen zetten zij twee weken op een westers dieet. Ook zij concludeerden dat de darmbacteriën bij deze uitkomst een belangrijke rol spelen. Het meest verrast waren de onderzoekers echter over hoe snel en hoe drastisch de ‘biomarkers’ veranderden bij een aanpassing van dieet. Het verminderde risico op kanker brachten zij rechtstreeks in verband met de veranderde darmflora.

Tekst: Rineke Wisman

Beeld: Wikipedia