Fermenteren zo gek nog niet

Fermenteren zo gek nog niet
vr, 16/01/2015 - 13:16
Door: jvklinken
7 reacties

De koelkast, diepvries en blik hebben fermentatie overbodig gemaakt. Deze oeroude bewaarmethode voor voeding  was toch zo gek nog niet. De Vlaamse diëtiste Louise Vandenbroucke voert een pleidooi om nog steeds voor gefermenteerde voeding te kiezen. Gefermenteerde producten die we nog steeds volop gebruiken, zijn yoghurt en kaas. Zuurdesembrood, olijven en thee horen eveneens tot deze categorie. Maar als het aan Vandenbroucke ligt, breiden we zelf dat lijstje verder uit. Dat biedt tal van gezondheidsvoordelen.
 

Sterk immuunsysteem

Dat gefermenteerde producten gezond zijn, lijkt strijdig met het gegeven dat we voor vers moeten gaan. “En toch zijn gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en miso vaak probiotische krachtpatsers”, zegt Louise Vandenbroucke. “Ze verhogen het aantal gezonde bacteriën in ons spijsverteringsstelsel en kunnen zo ons immuunsysteem, dat zich grotendeels in onze darmen en de darmflora bevindt, ondersteunen.”

Prebiotica

In gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kefir zitten ook prebiotica, vezels die de ideale voedingsbodem voor gezonde bacteriën vormen. Helaas is de concentratie van levende micro-organismen en voedingsvezels in die producten niet altijd hoog genoeg om het maagzuur en de spijsverteringsenzymen te overleven. “Bereidingen die zowel pro- als prebiotica bevatten worden synbiotica genoemd”, zegt de diëtiste. “Die worden ook als voedingssupplementen bij de apotheek en de natuurvoedingswinkel verkocht en kunnen de verstoorde darmflora herstellen voor, tijdens of na een antibioticakuur.”
 

Nog beter dan rauw

Gefermenteerde groenten (bijvoorbeeld augurken) kunnen volgens Vandenbroecke zelfs nog gezonder zijn dan rauwe. Zo zijn ze vaak rijk aan vitamine B, C en K, en vormen ze goede bronnen van foliumzuur, ijzer en kalium en antioxidanten. Dankzij het fermentatieproces wordt de biologische beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen - het deel dat opgenomen wordt in het maagdarmkanaal en door het lichaam gebruikt kan worden - bovendien groter.
 

Gefermenteerde toppers

Tot de toppers onder gefermenteerde producten rekent de diëtiste onder meer kefir, appelazijn en miso.  Ook in de Voedingsmiddelenlijst van MMV krijgen deze drie een positieve beoordeling. Vandenbroecke prijst verder een ander bekend gefermenteerd product aan, namelijk yoghurt. De Voedingsmiddelenlijst geeft de voorkeur aan biogarde.  

 

Reacties (7)

Marlie's picture

Marlie
17 January 2015

Volgens de voedingsmiddelenlijst is appelazijn niet toegestaan in het Moermandieet. Is dat 'n foutje in dit bericht of in de voedingsmiddelenlijst?

Marlie's picture

Marlie
17 January 2015

Volgens de voedingsmiddelenlijst is appelazijn niet toegestaan in het Moermandieet. Is dat 'n foutje in dit bericht of in de voedingsmiddelenlijst?

arjen's picture

arjen
17 January 2015

MMV ziet appelazijn als een 'medicijn'. Daarom wordt het niet standaard gebruikt in het Moermandieet. Overleg met uw arts over het eventueel toevoegen van appelazijn aan uw dieet.

 

Marlie's picture

Marlie
17 January 2015

Welke andere voedingsmiddelen uit de lijst zijn nog meer 'verboden' omdat ze als medicijn gezien worden? Misschien toch nuttig om te weten dat sommige voedingsmiddelen verboden zijn omdat ze niet goed voor je zijn (niet bijdragen aan gezondheid) terwijl andere 'verboden' zijn terwijl ze - in overleg met je nttt-arts - als medicatie kunnen worden ingezet.

arjen's picture

arjen
17 January 2015

Staat ook bij de voedingsmiddelen aangegeven. Het mmv heeft ook duidelijk gekozen om de voedingsmiddelen te beschrijven die wel binnen het moermandieet passen en dus geen supplement zijn. Daar komt hopelijk binnenkort een andere lijst voor...

 

hansstoop's picture

hansstoop
17 January 2015

Het Moermandieet is de basis van de Moermantherapie. Supplementen enz naar aanleiding van klinische symptomen en de ervaringen/kennis van de behandelaar. En kort gezegd alles wat GUNSTIG is voor het lichaam en iets bijdraagt aan het versterken van het herstel- en immuunsysteen is toegestaan in het Moermandieet. Speciale situaties vereisen speciale ktuiden enz. Fytotherapie (ktuiden geneeskunde) wordt vaak naast/samen met het Moermantherapie ingezet.
De Voedingsmiddelenlijst geeft fuidelijk aan wat gunstig is (Moermanproof) en wat niet bijdraagt aan de gezondheid (rood licht = niet Moermanproof.,
Een goed idee is het om een aparte lijst met kruiden (niet in pillen, poeders en capsules) op te nemen waarin o.a. de werking vermeld staat.

Marlie's picture

Marlie
18 January 2015

Ik probeer het te begrijpen maar ben toch in verwarring. Ik begrijp dat appelazijn, als het als medicijn wordt ingezet, specifiek en waarschijnlijk hoog gedoseerd moet worden om het gewenste effect te hebben. Maar waarom mag het niet gewoon in de keuken gebruikt worden, welk nadeel kleeft daar dan aan voor mijn gezondheid?