Fitness loont en niet zomaar 'n beetje

Fitness loont en niet zomaar 'n beetje
do, 16/05/2019 - 13:08
Door: jvklinken
0 reacties

Bewegen loont en niet zomaar een beetje. Een Amerikaanse studie laat zien dat wie regelmatig aan fitness doet, beter beschermd is tegen de ontwikkeling van long- en darmkanker.

Onderzoekers van de John Hopkins School of Medicine in Baltimore tonen overduidelijk aan dat volwassen mannen en vrouwen die aan cardiofitness doen een lager risico lopen op de ontwikkeling van long- en darmkanker. Ook blijkt uit hun analyses dat je meer kans maakt om kanker te overleven als je voor de diagnose al fit bent.

De studie maakte gebruik van de medische gegevens van 49.143 patiënten tussen 40 en 70 jaar die intensief aan sport deden tussen 1991 en 2009.

Hoe fitter hoe kleiner de kans op longkanker

De studiegroep was samengesteld uit witte mensen, zwarte mensen en 1 procent Latino’s. Volgens de onderzoekers was het voor het eerst dat een onderzoek zoveel gegevens van vrouwen en zwarten meenam in de resultaten.

Volgens de onderzoekers is er “overtuigend bewijs” dat met name cardiofitness beschermt tegen kanker en alle vormen van hart- en vaatziekten.

De meest fitte mensen bleken tijdens de onderzoeksperiode 77 procent minder kans te hebben op de ontwikkeling van longkanker en 61 procent minder kans op darmkanker in vergelijking met de minst fitte, zo meldt persbureau IPS.

Ook kans om te overlijden omlaag

In hun analyses pasten de onderzoekers de resultaten aan om de effecten te verwijderen die andere factoren zoals geslacht, ras, leeftijd, body mass index (BMI), diabetes en roken op de uitkomst van het onderzoek zouden kunnen hebben. In het geval van darmkanker pasten ze ook de resultaten aan voor het gebruik van aspirine en cholesterolverlagers.

Wat betreft het sterftecijfer bleek uit de studie dat de mensen uit de meest fitte groep die toch werden gediagnosticeerd met long- en darmkanker, respectievelijk 44 en 89 procent minder kans hadden om te sterven aan deze aandoening.

Beeld: en.wikipedia.org