Fles wijn net zo slecht als 10 sigaretten

Fles wijn net zo slecht als 10 sigaretten
vr, 29/03/2019 - 12:13
Door: jvklinken
0 reacties

Vraag de eerste de beste man of vrouw wat er linker is: matig drinken of matig roken, en de meesten zullen het laatste aanwijzen. In werkelijkheid zijn ze echter beide even schadelijk.

Britse onderzoekers van the Southampton University zochten het uit. Ze stelden vast dat het wekelijks drinken van een fles wijn net zo schadelijk is voor onze gezondheid als het roken van tien sigaretten per week. In beide gevallen is het risico op kanker even groot. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Public Health.

Verhoging risico met 1 procent

In cijfers uitgedrukt lijkt er niet zoveel aan de hand. “Niet-rokende mannen die elke week een fles wijn leegdrinken, verhogen het risico op kanker met 1 procent. Bij vrouwen is dat 1,4 procent”, zegt hoofdonderzoekster Theresa Hydes. Bij vrouwen was de alcoholinname gekoppeld aan een verhoogd risico op borstkanker en bij mannen was het gekoppeld aan maag-, darm- en leverkanker. 
Wie wekelijks drie flessen wijn leegdrinkt, loopt logischerwijs een nog groter risico op kanker. “In dat geval gaat het om 1,9 procent bij mannen en 3,6 procent bij vrouwen”, verduidelijkt de Britse wetenschapster. 

Drink hooguit een glas per dag

Het Britse onderzoeksteam wil met de studie aantonen dat alcohol schadelijker is voor onze gezondheid dan we denken. “Door de vergelijking met sigaretten te maken hopen we dat mensen ook meer gaan nadenken over de schadelijke gevolgen van alcohol,” zegt Hydes.

Een fles wijn per week komt neer op een glaasje van 10 cl per dag. De Gezondheidsraad adviseert niet te drinken en drink je wel, hou het dan bij slechts een glas per dag. Werd voorheen  nog onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, nu geldt het  advies voor iedereen.

Beeld: commons.wikimedia.com