Friesland Campina mag niet meer jokken

Friesland Campina mag niet meer jokken
di, 19/02/2019 - 13:38
Door: jvklinken
0 reacties

Vla fabriceren waarin geen snippertje vanille zit en dan toch doodleuk vanillevla op de verpakking zetten. Gelukkig hebben we nog de Reclame Code Commissie die zo'n misleidende producent tot de orde roept.

Het overkwam zuivelreus Friesland Campina met zijn Optimel vanillevla. In strijd met de wet oordeelt de Reclame Code Commissie in een klachtenprocedure die door foodwatch was gestart na een reportage van AvroTros Radar.

Leugen blijft een leugen

foodwatch is blij met de uitspraak omdat die gevolgen kan hebben voor veel meer van die zondaars. “Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma’s. Denk aan gembersiroop zonder gember of frambozensnoepjes zonder framboos", zegt voedselwaakhond foodwatch in een verklaring. 

Voorheen mocht een producent op de verpakking zijn fantasie de vrije loop laten gaan, zo lang de ingrediëntenlijst maar correct was. In de nieuwe uitspraak wordt meer de lijn gevolgd een leugen op de voorkant van de verpakking blijft een leugen, ongeacht of de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking juist zijn. Deze lijn komt voort uit een Duitse rechtszaak (Teekanne). De Reclame Code Commissie volgt nu deze uitspraak.

Beeld: dvhn.nl