Frisse neus verlengt leven oudere

Frisse neus verlengt leven oudere
ma, 04/12/2017 - 16:01
Door: jvklinken
0 reacties

Ouderen doen er verstandig aan zolang ze kunnen naar buiten te gaan. Wie dagelijks een frisse neus haalt, loopt de minste kans op een vervroegde dood.

Dat komt naar voren uit een nieuw Israëlisch onderzoek. Het was al langer bekend dat mensen die nooit buiten komen, meer risico lopen op depressies, angsten en andere psychische aandoeningen.

De Israëlische wetenschappers wilden bestuderen of het voor de gezondheidseffecten uitmaakt hoe vaak iemand het huis verlaat. Ze  maakten een onderverdeling in drie groepen: deelnemers die dagelijks hun huis verlieten, een groep die regelmatig naar buiten ging (twee tot vijf keer in de week) en degenen die hun huis nauwelijks verlieten (minder dan een keer per week).

Zo ontdekten ze dat de groep die dagelijks het huis verliet, de minste kans had op een vervroegde dood. De deelnemers die grotendeels binnenbleven, liepen het hoogste risico.

Huis verlaten kan veel verschil maken

Het team concludeert dat een simpele activiteit als het huis verlaten enorm veel verschil kan uitmaken voor ouderen. Ook mensen met een visuele beperking, diabetes, hartziekten en hypertensie bleken van een andere omgeving te profiteren.

De onderzoekers veronderstellen dat het huis verlaten iemand de kans geeft om zich te betrekken op de buitenwereld. Veerkrachtige ouderen blijven betrokken bij de wereld om hen heen, ongeacht hun lichamelijke beperkingen. Eerder werd aangetoond dat omgevingen buitenshuis – met name natuurlijke gebieden – stressverlagend werken en kunnen leiden tot een betere gezondheid.

Beeld: commons.wikimedia.org